Nyhetsarkiv

Mer om nya karolinska

Men trots ett kraftigt ökat sjukvårdsbehov till år 2017 beräknas antalet vårdplatser bli betydligt färre i det nya sjukhuset jämfört med dagens Karolinska. Från dagens 900 till cirka 600. Det ska bli 400 vårdrum – alla enbäddsrum – och runt 175 platser på intensivvård och intermediärvård, samt 75 för postoperativ vård, enligt planerna.

Som planerna ser ut i dag ska ingen del av sjukhusets verksamhet vara kvar i sjukhusets nuvarande lokaler efter år 2017. Troligen blir det en kombination av bostäder, kontor och annan verksamhet, till exempel life science-företag på det gamla området.

Patienternas integritet och säkerhet är de främsta skälen till att enbart ha enbäddsrum.

– Det minskar antalet vårdrelaterade infektioner och risken för fel vid distribution av läkemedel. Vi kan också minska antalet fallolyckor, som ofta inträffar då äldre i flerbäddsrum går på toaletten på natten och inte vill tända lampor av hänsyn till andra, sa Lennart Persson, chef för nya Karolinska, på Dagens Medicins seminarium Det moderna sjukhuset den 20 oktober.

Han tror också att det behövs färre vårdplatser om man bara har enbäddsrum.

– Vården kan bedrivas effektivare, och då kan vi också ha ett högre utnyttjande av vårdplatserna. Vi har en även viss inbyggd flexibilitet, så att operationsrum kan byggas om för radiologi eller vårdplatser.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera