Nyhetsarkiv

Mätning av överbeläggningar igång i alla landsting

Senast den 30 september skulle de landsting som vill vara med och dela på 100 miljoner kronor i stimulansbidrag ha börjat rapportera in överbeläggningar och utlokaliserade patienter enligt Socialstyrelsens indikatorer. Rapporteringen sker till en nationell databas på SKL.

Enligt projektledaren Margareta Berglund Rödén är alla landsting inne i systemet. Men ännu finns inga tillgängliga data.

– Landstingen har 14 dagar på sig att ”stänga böckerna” vilket innebär en tidsfrist fram till mitten av oktober. Därefter kommer vi att validera data, både för att kontrollera att rapporteringen skett på rätt sätt och för att säkerställa att det inte uppstått fel vid överföring till databasen. Resultat kan vi ge först på andra sidan årsskiftet.

Många landsting har kontaktat SKL med frågor kring de nya indikatorerna.

– Definitionerna innebär ett helt nytt tänk. En disponibel vårdplats ska ha bemanning, teknisk utrustning och säker arbetsmiljö. Det innebär att antalet vårdplatser kan minska beroende på exempelvis sjukdom hos personalen och tekniska haverier. Omvänt kan antalet disponibla vårdplatser bli fler om extrapersonal kallas in och teknisk utrustning ordnas fram.

– Vi har också fått en del frågor kring hur man ska räkna om patienter har permission från sjukhuset.

Efter nyår kommer resultaten av mätningarna att offentliggöras. Då kommer det att bli möjligt att jämföra hur många överbeläggningar och utlokaliserade patienter det finns i olika landsting och enskilda sjukhus.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera