Mat och livsstil – här är läkarna som toppar bästsäljarlistan

Senast ut är Andreas Eenfeldt, allmänläkare i Karlstad med ”Matrevolutionen, ät dig frisk med riktig mat”. Den rusade genast upp till förstaplats på bokförlagens försäljningslista.

Andreas Eenfeldt är i gott sällskap. Intresset för ”den rätta dieten och den riktiga livsstilen” verkar vara omättligt.

Robert Atkins som kom ut med sina dietråd i bokform på 1960-talet var länge ensam läkare om att intressera sig för mat på ett vetenskapligt sätt. Men så här 40 år senare har han fått många efterföljare bland svenska läkare.

Martin Ingvar, hjärnforskare vid Karolinska Institutet har de senaste åren publicerat två böcker på mattemat tillsammans med journalisten Gunilla Eldh, ”Koll på vikten, och ”koll på maten”. Båda har toppat försäljningslistorna och säljer fortfarande bra. Här är utgångspunkten att övervikten inte sitter kring magen och baken, utan i hjärnans belöningssystem. Smarta tips ska hjälpa oss att samarbeta med hjärnan och gå ned i vikt utan att kroppen protesterar.

Helena Nyblom, läkare och medicine doktor har ett stort intresse för livsstilens betydelse för hälsan. Hon har kommit ut med tre böcker som alla blivit försäljningssuccéer, ”Supermat”, ”Livskraft” och ”Vägen till friskare hud”. Hon vill att vi använder kosten för att öka kroppens läkningförmåga, mota åldrandet, hålla vikten och öka välbefinnandet.

Mai-Lis Hellenius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet och överläkare vid Livsstilsmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset, arbetar med att förebygga hjärt-kärlsjukdomar med betoning på fysisk aktivitet och mat.

På åttiotalet var hon bland de första läkarna i världen att skriva ut fysisk aktivitet på recept.
Fokus i hennes bok ”Hälsosam livsstil och det goda livet” är medelhavsmaten som hon menar har den bästa vetenskapliga grunden för vad som är hälsosam mat där olivolja, tomater, citroner, nötter och mandler ger bättre hälsa och längre liv.

Hon har tidigare medverkat i ”Basickokboken för dig som flyttar hemifrån”tillsammans med bland annat Örjan Klein, Jesper Aspegren och Jan Bengtsson. Hon har också nyligen utkommit med en bok där patienterna delar med sig av sina bästa råd om kost och motion.