Nyhetsarkiv

Massiva sjuksköterskeprotester i Skåne

Missnöjet bland specialistsjuksköterskorna i Skåne är massivt och allt fler säger upp sig. I Helsingborg och Kristianstad har närmare 40 sjuksköterskor sagt upp sig hittills i år, och missnöjet är brett även om andra håll i Skåne, rapporterar Sydsvenskan.

”Vi anser oss felaktigt lönesatta, i förhållande till ansvaret det innebär att arbeta på en intensivvårdsavdelning” säger Linda Andersson, en av iva-sköterskorna i Malmö till Sydsvenskan.

Facket ligger inte bakom massuppsägningarna, och det rör sig om olika faktorer som utslöst det stora missnöjet på olika avdelningar och verksamheter inom Region Skåne.

”Det är spontana uppror som uppstått samtidigt. Men det finns inget nätverk, inget samband mellan kraven mer än den allmänt usla personalpolitiken inom Region Skåne, vad vi kan se” säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne till tidningen.

I Kristianstad handlar det om missnöje med arbetstiderna, där sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen krävt arbetstidsförkortning för att kunna återhämta sig. I Helsingborg har 12 narkossjuksköterskor sagt upp sig, vilket skapar en brist på 17 sjuksköterskor. Sjukhusledningen har erbjudit tillfälliga lönepåslag för kvälls- och helgpass, men narkossköterskorna anser det otillräckligt. I Malmö kräver över 50 iva-sjuksköterskor högre lön och har skrivit ett brev till sjukhusledningen om detta, samtidigt som nattbarnmorskorna också protesterar mot föreslagna schemaändringar.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera