Martina Barnsjukhus fick den offentliga sjukvården att förbättra tillgängligheten
Ekonomiska förluster och en uppskjuten expansion i Göteborg och Malmö avskräcker inte Peter Wasmuth (bilden), VD för Martina Barnsjukhus. Han berättar att man i dag har totalt 3.000 barn i systemet varav 2.000 är betalande medlemmar. Övriga patientbesök är försäkringsbarn eller enstaka akutbesök. Totalt hade sjukhuset närmare 7.000 patientbesök under 2010.
Vi har en årlig tillväxt på 30-40 procent och räknar med att nå upp till 15.000 patientbesök 2013, säger han.
Men hittills har sjukhuset som startade i slutet av 2008 gått med kraftigt underskott och Martina Care Holding som äger sjukhuset har tvingats skjuta till extra kapital.
Stimulerat till nytänkande
Men det är tydligt att det privata barnsjukhuset ses som en utmaning och har stimulerat den offentliga barnsjukvården i Stockholm. För att bland annat möta konkurrensen från Martina har Astrid Lindgrens barnsjukhus öppnat en speciell närakut där enklare fall snabbare kan få träffa läkare.
Det har helt klart påverkat oss. Skillnaden i tillgänglighet blev därmed inte lika tydlig. Det har minskat vår ökningstakt, konstaterar Peter Wasmuth.
Tillgängligheten främsta konkurrensfördelen
Tillgängligheten är Martinas främsta konkurrensfördel. Den ursprungliga tanken var att ge ett alternativ till alla barnfamiljer som fick sitta och vänta i timmar med ganska enkla åkommor på sjukhusakuterna i Stockholm.
– Det ska vara lätt att nå oss och att få en besökstid. Väntetiderna ska vara korta när patienten kommer till sjukhuset och det ska gå snabbt att få träffa en läkare, berättar Peter Wasmuth.
Han betonar dessutom att sjukhuset enbart anställer läkare och sjuksköterskor som är specialiserade på barn och att Martinas alla lokaler är anpassade till verksamheten, med skötrum på alla toaletter.
I januari i år fick sjukhuset ett vårdavtal för BVC med Stockholms Läns landsting.
Den delen av verksamheten växer kraftigt och vi nyanställer just nu för att utöka, berättar Peter Wasmuth.
Behöver helgpersonal
Martina har sexton fast anställda, läkare, sjuksköterskor och administrativ personal. De flesta kommer från den offentliga barnsjukvården i Stockholm. Ett 20-tal läkare och sjuksköterskor är dessutom knutna till Martina för att gå in och jobbar enstaka pass.
– Vi har öppet sju dagar i veckan och behöver personal som kan jobba helger, förklarar Peter Wasmuth.
Peter Wasmuth betonar att Martina inte är ett alternativ enbart för välbärgade föräldrar.
Second opinion
Det är en prioriteringsfråga var man vill lägga sina pengar. Vi har patienter från alla samhällsklasser och alla områden i Stockholm. Vi har också en del patienter från övriga landet som vill ha en second opinion eller träffa vårt barnneurolog för en utredning, berättar han.
Att en stor del av patienterna kommer från Östermalm, en av Stockholms mer välbärgade stadsdelar, menar han beror på att sjukhuset ligger där.
Peter Wasmuth betonar att Martina inte i första hand vill ge privat vård.
– Vi vill ge bra service och vara ett alternativ för barnfamiljerna, säger han.
Han hoppas att barn och ungdomsmedicin ska komma in i vårdvalet och att Martina på det viset ska bli möjligt att välja för fler barnfamiljer.
FAKTA
Martina Barnsjukhus har lättakut, specialistmottagning och BVC. Medlemskap kostar 349 kronor i månaden för ett barn. Martina plus kostar 499 kronor och avgiftsfria besök ingår. Ett besök utan medlemskap kostar 1900 kronor.
martina barnsjukhus har skapat mycket uppmärksamhet när de lanserades som barnsjukhus, på gott och ont. Men i längden har de ffa visat sig kontraproduktivt. De har blivit ordentligt motarbetade av offentliga vården , läkare får absolut inte jobba extra där och därmed deras bemanningsproblem. Sedan var efterfrågan kanske inte lika stor som de trodde. Du missade väl inte att de nu kallas för martina barnspecialister, inte barnsjukhus ??