Nyhetsarkiv

Manifestation till stöd för Fikru Maru

På ena sidan av Birger Jarlsgatan i Stockholm – Etiopiens ambassad. På andra sidan – en manifestation under parollen ”Fikru Maru är inte terrorist”.

Plakat lyfts mot den mörka decemberhimlen. Med röd text har någon skrivit #savefikru. Och på en svartbottnad banderoll kan man läsa ”Free Fikru” i vita stora bokstäver.

– Vi har så många gånger försökt hitta den röda tråden och förstå de här anklagelserna som riktas mot en man som faktiskt är helt oskyldig och bara har hamnat i det här, säger akutläkaren Kartin Hruska vänd mot de som samlats.

Hon menar att den historia som borde berättas om Fikru Maru är den om en läkare som befann sig i Etiopien för att ge människorna där god sjukvård. Och hur ”det skulle kunna vara en av många läkare i Sverige som engagerar sig för människor i andra länder”.

Också hur man länge hoppats på att Fikru Maru skulle få komma hem för att kunna opereras under säkra omständigheter – ett beslut som sköts upp en vecka i taget. Och hur det nu blev klart att det inte skulle gå.

– Därför blev han opererad igår. Som tur var hade hans lunga inte tagit så stor skada som man befarade, utan det här verkar ha gått bra. Men vi står i en pest eller kolera situation. Han är fortfarande inte helt säker medicinskt, om det tillstöter komplikationer är det stor risk att man inte kan hantera dem där nere. Då har vi en medicinsk kris. Å andra sidan, om det är så att hans lunga läker, så kommer han nu att behöva gå tillbaka till fängelset och vänta på en ny rättsprocess. Och om vi trodde att den förra rättsprocessen var lång, utdragen och oviss, så är det här etter värre.

Även Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, medverkade under manifestationen och berättade då om den snåriga väg som lett fram till där processen befinner sig i dag. Han meddelade att en domstolsförhandling nu är planerad till den 23 december, men sa också att frågan nu egentligen ligger på det politiska planet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera