Nyhetsarkiv

”Många känner igen sig och mår dåligt av situationen”

Hallå Per Björgell,

specialist i akutsjukvård, som skrev ett mycket uppmärksammat inlägg om hur man får fungerande akutmottagningar. Ditt inlägg ett av de mest lästa på sjukhusläkaren.se. Det vållade också ett enormt positivt gensvar och har spridits som en löpeld på sociala medier. Varför tror du att inlägget väckte en sådan reaktion?

– Att vara jourhavande läkare innebär oftast att man tämligen ensam har hand om både akuten och avdelningarna. Det är ofta tufft i sig. Att dessutom inte kunna få undan köerna är frustrerande såväl för patienterna som för jourläkaren. När man då vet att det egentligen är ganska enkelt att tömma akutmottagningen och att låta de gamla och sjuka komma upp på avdelningarna, ja, då känns det ibland närmast hopplöst. Många känner igen sig och mår dåligt av situationen. Därför väckte väl artikeln känslor. Även patienter har hört av sig och vågar knappt besöka akutmottagningarna.

Hade du förväntat dig det?

– Ja, åtminstone till del. Det är uppenbarligen ett problem som måste lösas snarast möjligt. Den yrkesgrupp som är svårast att påverka är våra administratörer. De är oerhört rigida, även om alla betygar sin förändringsvilja. Administratörerna vill inte bli berörda, de vill inte belasta sig eller det egentliga sjukhuset ytterligare. Nej, som så många andra ser de ofta akutmottagningen som den utpost som ska skydda sjukhuset (och dem själva) från våra besökare. Då är det bra att kunna skylla på dålig ekonomi (vilket inte är något skäl), på IVO (de tandlösa, som främst vill ha nyskrivna PM mot upprepade fel), på AMV (som med sina 80 cm mellan sängarna ska hindra hög beläggning), och på politiker (som genom nämnderna alltid tycks prioritera något annat). Att allt det här är knasigt vet professionen redan. Och när man känner igen sig får man bekräftelse.

Hur kom det sig att du skrev inlägget från första början?

– Jag skriver på en sajt för akutpersonal, kolleger och medarbetare, om behandlingen av diverse akuta sjukdomar och skador (akutasjukdomar.se). Då måste man också tala om vad som är möjligt att förbättra. Därför skrev jag om ”Förutsättningar för en fungerande akutmottagning”, något som sedan fick snabb spridning.

Har du själv på något sätt märkt av hur populärt inlägget blivit?

– Jag har fått många positiva kommentarer av kolleger, släkt och vänner, via sociala medier, via tidningar, och har även noterat en besökstopp på ”Akuta sjukdomar och skador”.

Läs Per Björgells inlägg: Förutsättningarna för en fungerande akutmottagning

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera