Nyhetsarkiv

Management- konsulten som lät hjärtat styra

Hon är civilingenjören och managementkonsulten som lyssnade till hjärtat och valde att ta steget över till läkaryrket. Nu siktar Petra Millfors på att ta med sig sitt coachande ledarskap och förmåga att se förbättringspotential in i vårdapparaten.

Hur såg en vanlig arbetsdag ut för dig på ditt gamla jobb?

– Det kunde se väldigt olika ut. Jag arbetade som managementkonsult och ansvarade för en grupp konsulter. Vi använde oss av ett coachande ledarskap där individen själv fick ett stort ansvar. Ofta var det många möten, antingen med någon av konsulterna i teamet om deras projekt och professionella utveckling eller också rekryterade jag nya medarbetare till teamet. Det var också kundmöten där vi stämde av leveranser eller diskuterade nya möjligheter. Det kunde till exempel handla om en ny affärsstrategi eller förbättrade arbets­processer eller införandet av ett IT-system som skulle stödja verksamheten. Vi arbetade nära våra kunder för att förstå deras verksamhet och vilka utmaningar och krav de hade. Jag arbetade ofta med att leda förändringsarbetet och med att skapa förståelse och delaktighet i organisationen.

Hur kom det sig att du valde att omskola dig till läkare?

– Jag tänkte läkare från början men kom inte in på första försöket och då blev det KTH i stället. Sedan var jag nöjd med det och jobbade på, men under föräldraledigheten började jag fundera över mina egentliga drivkrafter. Jag sökte till läkarprogrammet och kom in. Efter ett år på utbildningen blev jag erbjuden en chefstjänst på mitt jobb så jag pausade studierna men kände i hjärtat att jag längtade tillbaka. Så efter det året fick jag förmånen att göra både och – jag jobbade halvtid och pluggade heltid. Det var hektiskt, men väldigt roligt; i efterhand var det kanske inte så sunt men jag ville det så gärna.

Vilken är den största skillnaden mellan läkaryrket och ditt tidigare jobb?

– Från början var det mycket det humanitära som lockade, men jag har upptäckt efterhand att jag verkligen gillar tillämpad naturvetenskap och det är få yrken där man får jobba med det så konkret som inom läkaryrket. Att jobba som konsult kan lätt bli abstrakt och man lämnar ofta kunden när förändringen börjar ta fart. Jag kände att jag ville hjälpa människor mer på liv och död istället för att ”bara” hjälpa företag.

Vilka erfarenheter har du mest nytta av i din nya roll som läkare?

– Erfarenheten av att interagera och kommunicera med olika typer av människor har jag haft stor fördel av. Jag har lätt för att anpassa informationen efter den som sitter framför mig. Det handlar väl om livserfarenhet också. Sedan ser jag ofta förbättringspotentialen i en verksamhet. På sikt skulle jag gärna vilja använda mig av det även inom vården. Jag tycker att det är roligt att ha ett helhetsperspektiv och att hjälpa andra att utvecklas så jag tror att jag kommer att vilja ta en chefsroll även inom vården så småningom.

Vilka fördomar har du stött på som managementkonsult i sjukhuskorridoren?

– Det har bara varit positivt. Det finns ett stort intresse av att diskutera de frågor som jag har arbetat med tidigare. På jobbintervjuer har jag också märkt att min bakgrund ses som något positivt – att jag har en förståelse för de utmaningar som chefen och kliniken står inför.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera