Nyhetsarkiv

”Man tror inte att det är sant”

Den svenske läkaren Fikru Maru kan komma att åtalas för brott mot den etiopiska terroristlagstiftningen, det rapporterar SVT. Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, liknar det hela med en dålig film och säger att läget ser minst sagt dystert ut.

– Man tror inte att det är sant. Det är som en sämre b-film på tv, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, när Sjukhusläkare når honom på fredagskvällen.

Under de fyra veckor som gått sedan Fikru Maru fick sin dom har hans dotter Emy Maru kämpat på plats i Etiopien för att få fram det intyg som skulle ha kunnat innebära hans frigivning. Och ett tag såg det ut som om hon lyckats, säger Hans Bagner

– Men så hann det knappt gå en dag innan de här nya anklagelserna kom. Man misstänker nästan att det finns en tanke bakom det hela.

SVT Nyheter Gävleborg var först med att berätta om de nya anklagelserna mot Fikru Maru. Enligt kanalen rapporterar etiopiska medier att ett 30-tal personer ska åtalas för den brand som utbröt i Kilintofängelset – där Fikru Maru satt fängslad i tre och ett halvt år – i september, då 23 personer omkom.

Läs mer: Fikru Maru förd till sjukhus

– Fikru lämnade ju fängelset dagen innan, eftersom han blev sjuk, och det har de svårt att tro är en tillfällighet. Istället menar de att det är han som har planerat det här och att han ska ha simulerat att han var sjuk och försökt framkalla lungkollapsen. Som vanligt är det han som ska bevisa att han är helt oskyldig, men det finns ingenting som de kan peka på som visar att han ska ha medverkat till det här, säger Hans Bagner.

Enligt SVT Nyheter Gävleborg kommer Fikru Maru ”med stor sannolikhet att åtalas för att med ekonomiska medel ha sett till att branden startade, ett brott som är kopplat till den etiopiska terrorlagstiftningen”. Kanalen har pratat med Emy Maru som säger att hennes pappa ”är helt förstörd” och att ”terroristbrott ger livstid eller dödsstraff i Etiopien”.

Läs mer: Fikru Maru väntar fortfarande på besked

Åtalet väntas bli offentligt på måndag eller tisdag och enligt Hans Bagner väntar man nu på att få se anklagelserna i skrift, för att då få klart för sig vad de egentligen innehåller.

– Efter det får vi se hur vi tänker regera på det här, men det ser väldigt dystert ut. Under tiden lider Fikru alla möjliga tänkbara kval. Det här har inte förbättrat hans kondition, tvärtom. Nu finns det ingen återvändo och de kommer sannolikt att behöva operera honom på plats i veckan. Jag tror att de upplever att de inte kan vänta längre, säger Hans Bagner.

Han är också tydlig med att den svenske ambassadören i Addis Abebas insatser är enorma och att han gör allt som står i hans makt. Under fredagskvällen rapporterade nyhetsbyrån TT att UD har kallat upp Etiopiens ambassadör till kabinettssekreteraren, på grund av hanteringen av Fikru Maru.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera