Nyhetsarkiv

“Man laborerar med människoliv”

Flera avvikelser per natt på grund av försenad vård för de svårast sjuka. Redan efter några dagar slår ambulanssjukvårdarna larm till Sjukhusläkaren om att sommarlösningen med en stängd akutmottagning i Lund nattetid inte fungerar. 

– Vinklingen till allmänheten är helt förvriden. Att det bara skulle ta 12 minuter extra för oss att transportera patienterna till Malmö är ren och skär lögn!

Ambulanssjukvårdaren som Sjukhusläkaren pratar med är uppriven och vittnar om att flera avvikelser har fått skrivas varje natt sedan akuten i Lund stängdes nattetid. Normalt sett skriver ambulansföraren bara omkring en avvikelse i månaden – men nu har det redan de första dagarna med den nya lösningen hunnit bli en ansenlig mängd avvikelser under rubriken “klagomål på extern part” – det vill säga Skånes universitetssjukhus.

– Det har handlat om att det har tagit för lång tid att köra och att det har varit en orimligt lång väntan på avrapportering på plats på akuten i Malmö innan patienten har kunnat tas om hand. Helt enkelt avvikelser gällande svårt sjuka patienter som har fått vänta alldeles för länge på sin vård, säger ambulanssjukvårdaren och tar som exempel en akut sjuk patient som först fick köras till Malmö och sedan direkt tillbaka till Lund igen på grund av platsbrist.

– Där pratar vi inga 12 minuter av fördröjd vårdtid direkt.

Hur ledningen har kommit fram till att det endast skulle ta dessa 12 minuter extra skulle ambulanssjukvårdaren gärna vilja veta.

– Det kanske stämmer från en viss punkt men om vi befinner oss i Genarp eller långt ute i någon av kranskommunerna – då stämmer knappast en sådan överslagsräkning. Det är en kraftigt förskönad bild av hur det verkligen förhåller sig.

På akutmottagningen i Malmö vill man även att ambulanspersonalen ska stå stand by redo att köra tillbaka till Lund vid behov – något man aldrig gör annars, enligt ambulanssjukvårdaren.

– Och vi har ju inte fått ökade resurser i sommar på grund av det här. Hur mycket fördröjs vår inställelsetid till nästa olycka av att vi står och väntar inne i centrala Malmö? Det skulle jag också gärna vilja att någon räknade på. Jag tycker att man laborerar med människoliv här.

Rädslan för att stängningen av akuten i Lund nattetid ska bli en mer permanent lösning är stor bland ambulanssjukvårdarna, berättar personen vi har talat med.

– Det här kanske bara är ett test.  För att se om det går. Men jag hoppas verkligen att utvärderingen av det hela leder till att det bara blir en engångsgrej.

Från ambulanspersonalens sida kom man med flera förslag på hur bristen på larmkompetenta sjuksköterskor i Lund hade kunnat lösas på bättre sätt. Till exempel föreslog man att ambulanssjuksköterskorna kunde stanna kvar och hjälpa till med provtagning och nålsättning i det akuta skedet även inne på akutmottagningen, berättar ambulanssjukvårdaren.

– De flesta av oss har ju en högre utbildning inom akutsjukvård än sjuksköterskorna på akuten. Ett annat förslag var att vi kunde ha ett mer dynamiskt förhållningssätt. De nätter när det var extra ont om folk kunde vi köra till Malmö med patienterna men andra nätter när det såg bättre ut kunde vi komma till Lund trots allt. Men inget av våra förslag fick gehör.

Läs även: Inte en enda avvikelse har nått fram

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera