Nyhetsarkiv

”Man har inte finansierat det man beställt”

Socialdemokraterna i sjukhusstyrelsen valde att reservera sig mot majoritetens beslut att skriva under vård­överenskommelsen. Enligt Gert-Inge Andersson (S), vice ordförande i sjukhusstyrelsen för Alingsås lasarett, var anledningen helt enkelt att den är under­finansierad.

Han menar att ”vi naturligtvis måste lita på förvaltningen” i frågan om att uppdraget inte kommer att gå ihop om det saknas runt 30 miljoner kronor.

– Om man väljer att skriva på vårdöverens­kommelsen så måste det också finnas en reell möjlighet att uppfylla den – och det kan vi inte göra med de pengar vi har fått, säger han.

Gert-Inge Andersson berättar att sjukhuset tagit in nästan hela det underskott som fanns för 2016, men också att besparingarna fått konsekvenser. Bland annat har man inte kunnat uppfylla det som står i vårdöverenskommelsen för 2016.

– I och med att vi inte har haft tillräckligt mycket pengar är det tyvärr så att vårdköerna har ökat, vi ser också att det gjort att de vård­relaterade skadorna ökat. Det är en förfärlig utveckling och därför tycker vi i S-gruppen att vi med fog kunde ”säga” nej till vårdöverens­kommelsen för 2017, när den inte var finansierad, säger Gert-Inge Andersson och fortsätter:

– Sen tycker jag och S-gruppen att hälso- och sjukvårdsnämnden som beställare borde ha rättat till vårdöverenskommelsen så att den ryms inom de pengar som vi har fått. Man har inte sett till att finansiera det som man har beställt helt enkelt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera