Nyhetsarkiv

Man blev hemskickad efter terrorattacken och avled

När Danderyds sjukhus gick upp i katastrofläge efter fredagens terrordåd skickades en man med nacksmärtor hem från akuten och avled. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

 Katastrofläget på Danderyds sjukhus innebar att några av patienterna som redan befann sig på sjukhusets akutmottagning fick lämna den för att göra plats. En av patienterna som skickades hem var en man med nacksmärtor som senare avled.

– Ett katastrofläge innebär att vi måste omfördela resurser och det innebär att även den ordinarie vården kommer att påverkas. Vårt uppdrag är ju att se till att den påverkas så lite som möjligt, säger Jenny Arhammar, verksamhetschef på Danderyds sjukhus till SVT Nyheter Stockholm.

Sjukhuset har nu inlett en händelseanalys av fallet för att se vilka bedömningar som gjorts, och om ärendet ska leda till en Lex Maria-anmälan.Enligt chefläkare Åsa Hammar är det alldeles för tidigt att svara på om katastrofläget haft någon betydelse för bedömningen av patienten.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera