Nyhet

Macchiarini kallas till nytt förhör

Kirurgen Paolo Macchiarini, som bland annat misstänks för grovt vållande till annans död, kallas till ett nytt förhör i Stockholm i september. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt tidningen ska beslut om åtal mot Paolo Macchiarini fattas i oktober och hittills har ett 80-tal personer förhörts, även personer i utlandet, i ärendet.

Paolo Macchiarini misstänks för två fall av grovt vållande till annans död samt ett fall av grovt vållande till kroppsskada för operationer som utförts på Karolinska universitetssjukhuset mellan 2001 och 2013. Förundersökningen mot honom har pågått i två år och kammaråklagare Jennie Nordin säger till DN att man kommer att ta ställning till om ytterligare personer kommer att åtalas efter förhöret med Paolo Macchiarini.

Samtidigt genomför Centrala etikprövningsnämnden en granskning av sex artiklar om strupoperationerna som publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd

Prenumerera