Nyhet

Macchiarini kallas till nytt förhör

Kirurgen Paolo Macchiarini, som bland annat misstänks för grovt vållande till annans död, kallas till ett nytt förhör i Stockholm i september. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt tidningen ska beslut om åtal mot Paolo Macchiarini fattas i oktober och hittills har ett 80-tal personer förhörts, även personer i utlandet, i ärendet.

Paolo Macchiarini misstänks för två fall av grovt vållande till annans död samt ett fall av grovt vållande till kroppsskada för operationer som utförts på Karolinska universitetssjukhuset mellan 2001 och 2013. Förundersökningen mot honom har pågått i två år och kammaråklagare Jennie Nordin säger till DN att man kommer att ta ställning till om ytterligare personer kommer att åtalas efter förhöret med Paolo Macchiarini.

Samtidigt genomför Centrala etikprövningsnämnden en granskning av sex artiklar om strupoperationerna som publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera