Nyhetsarkiv

Macchiarini får lämna KI

Paolo Macchiarinis anställning vi Karolinska Institutet kommer inte att förlängas när den upphör i november. 

Det beslutet har KI:s rektor nu fattat. Anställningen upphör den 30 november. Under tiden fram till dess kommer prefekten på Macchiarinis institution på uppdrag av rektorn se till att Macchiarinis arbetstid används till att avveckla den forskning han bedrivit på KI. Prefekten ska också ansvara för att hela Macchiarinis forskargrupp avvecklas.

”Anledningen är att Karolinska institutet har förlorat förtroendet för Paolo Macchiarini, säger Claes Keisu ”pressekreterare på Karolinska institutet (KI) till Dagens Nyheter.

”Dels har vi funnit saker som inte stämmer med hans CV han lämnade in 2010 när han anställdes, dels så har vi misstankar om att den verksamhet han ägnade sig åt i Ryssland kan ha varit förtroendeskadlig för Karolinska institutet. Det är anledningen till det förlorade förtroendet, vilket i sin tur är anledningen till att KI inte förlänger hans förordnande som går ut den 30 november.”

Till DN säger också Claes Keisu att KI inte har möjlighet att avskeda Paolo Macchiarini med omedelbar verkan.

”Vi saknar arbetsrättslig grund för att avskeda Macchiarini. De felaktigheter vi funnit i hans CV kan inte tillmätas den tyngden som gör det möjligt att skilja honom från hans anställning”.

Beskedet om att Macchiarini inte får fortsätta på KI kommer nästan samtidigt som Karolinska Universitetssjukhuset meddelat att man tillsätter en helt extern utredning för att reda ut omständigheterna kring de tre luftstrupsoperationer Macchiarini genomfört på sjukhuset. Även en polisutredning gällande grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada pågår.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera