Nyhetsarkiv

Luta dig tillbaka – IPULS gör jobbet

Scheele var en god experimentator och en skarpsinnig iakttagare med enorm arbetsförmåga, enligt historieböckerna. Detsamma kan sägas om Magnus Sederholm, som dessutom har en sällsynt förmåga att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

För vad sägs om att under två år, med små resurser, ta fram en nättjänst som ger läkare kvalitetsgranskade utbildningar och sedan få den förklarad som obligatorisk av Landstingsförbundet, bara några månader före den stora lanseringen.

Nu kan du som läkare gratis få vetskap om de utbildningar du är intresserad av direkt i din e-postlåda utan ansträngning. Dessutom är du garanterad att utbildningarna är kvalitetsgranskade.

I början av september öppnade IPULS (Institutet för läkares professionella utveckling) den nya webbtjänsten, men tjänsten är individuell och bygger på att du, åtminstone en gång, surfar in på IPULS hemsida (www.ipuls.se) och skriver in dina önskemål i en databas.
När det sedan dyker upp utbildningar inom dina intresseområden så skickas de automatiskt till din e-postlåda.

IPULS har under de två år som som institutet funnits på nätet fått mycket beröm för sina enkla och effektiva Internetlösningar. I början av året fick IPULS andrapris i Dagens Medicins stora IT-klass för bästa och mest innovativa lösning inom sjukvården. På IPULS tar man rollen som nätföretag seriöst, så priset kom inte som någon direkt överraskning.

– Vi tycker att det är varje nätföretags skyldighet att se till att tjänsterna fungerar mot användaren. Tyvärr finns det väldigt lite dokumenterad forskning inom området, säger Magnus Sederholm.

Därför har IPULS nu sökt 1,6 miljoner kronor från KK-stiftelsen (Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling) för att forska kring vilken nytta sjukvården har av IPULS tjänster.

Kunskap som nog lär behövas, för IPULS har från ingenting på två år hamnat i händelsernas centrum på ett sätt som ingen kunde ana vid starten.

Bara några månader innan institutets stora lansering nu i höst som ska göra IPULS tjänster kända bland läkarkåren, så sluter Landstingsförbundet och Lif (Läkemedelsindustriföreningen) ett gyllene avtal för IPULS, där det sägs att alla kurser avsedda för läkare ska kvalitetsstämplas av institutet.

I ett huj förändras spelplanen och IPULS vd Magnus Sederholm måste nu inrikta sig på nyanställningar och hur IPULS ska kunna ta hand om minst 1000 kurser under år 2005 jämfört med nuvarande 250.

Bättre draghjälp än det nya avtalet är svårt att tänka sig. Är du född under en lycklig stjärna Magnus Sederholm?

– Nej, men jag är lyckligt lyckligt lottad som fått möjligheten att uträtta en del tillsammans med kompetenta, engagerade och kreativa medarbetare. Sedan tänker jag då och då på den bortglömde poeten Paul Anderssons ord: ”Blott ett andetag djupt är livet”. Så det gäller att försöka få rätt saker gjorda rätt under ens korta levnad.

Fast Magnus Sederholm anser att det inte är IPULS som ska gratuleras utan den svenska läkarkåren ”som nu får lätt att hitta kvalitetsgranskade kurser som dessutom kan jämföras med varandra”.

– Inte nog med det, läkarkåren får också för första gången ett genomskinligt system, där det öppet redovisas vilka som är med och betalar, vilka samarbetspartners som finns, vad kursavgifterna täcker och mycket annat, säger Magnus Sederholm.

Under IPULS första år låg industrin bakom 65-70 procent av kurserna. Idag är förhållandet omvänt.
– Nu ligger vården bakom 65 procent av de kurser som IPULS kvalitetsgranskar, säger Magnus Sederholm, som också tycker att det är glädjande att alltfler utbildningsföretag upptäckt att de kan nå en ny marknad via IPULS.

– Det kommer att ge läkarkåren fler och bättre utbildningar i även ickemedicinska ämnen, som till exempel ekonomi och ledarskap.

Den 23 augusti höll IPULS styrelse möte där framtidsstrategin diskuterades. Då beslöts att IPULS främst ska konsolidera den tjänst som byggts upp, men också att man ska satsa på en del nyheter som att försöka bygga upp en granskning av kongresser.
Magnus Sederholm berättar att både EU och USA har visat intresse för IPULS internetbaserade lösningar.

– Tillsammans med Läkarförbundet och förre ordföranden Bernhard Grewin ska vi nu titta på hur vi ska etablera internationella samarbeten och engagera oss i internationella kongresser. Vi har därför jobbat väldigt mycket under våren för att skydda vårt varumärke, våra tjänster och logga, säger Magnus Sederholm.

Behovsstyrda utbildningar
I höst drar IPULS igång ett ettårigt projekt för att försöka åstadkomma utbildningar efter sjukvårdens behov, något som varje landstingspolitiker numera talar sig varm för, men få lyckas åstadkomma.

– Vi har satt samman en väldigt kraftfull grupp bestående av personer från professionen, landstingsansvariga, pedagoger och representanter för användarna. Med i gruppen är också de utbildningsansvariga för de två stora landstingen Västra Götaland och Skåne, säger Magnus Sederholm.

På sikt är det tänkt att IPULS ska erbjuda en färdig nättjänst som möter sjukvårdens behov av utbildningar.
Trots de mycket goda ekonomiska framtidsutsikterna höjde IPULS granskningsavgiften från 6.000 kronor per kurs till 6.900 kronor den 1 september.
Hur kommer det sig?
– Från och med år 2005 måste vi klara oss själva. Från början satte vi en avgift mellan tummen och pekfingret på 6.000 – 10.000 kronor och vi började med 6.000 kronor. Nu vet vi mer vad verksamheten kostar och gör därför en marginell höjning för att få resurser att utvecklas, säger Magnus Sederholm och tillägger:
– Fast de flesta tycker att granskningsavgiften är nålpengar i förhållande till vad det kostar att arrangera en kurs. Många har till och med sagt att det blivit direkt lönsamt att använda IPULS, eftersom de inte behöver annonsera någon annanstans.

Problemet att vissa kurser kanske hålls tio gånger vid olika tidpunkter och på olika platser har IPULS löst med ett konceptgodkännande.
– Då behöver kursarrangören bara betala 15.000 kronor för hela paketet, något som många nappat på, säger Magnus Sederholm.

Borde inte arbetsgivaren stå för granskningskostnaderna. Det är ju dom som skördar?
– Jag har fått frågan förut, men det har jag inga synpunkter på. Jag har ett uppdrag från min styrelse att ta ut avgifter av kursarrangörerna som jag följer.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera