Nyhetsarkiv

Lugn patientflytt till Nya Karolinska

Den kritiserade flytten blev av. Vid 07:45 på söndagen flyttades de första patienterna in i Nya Karolinska Solna, NKS. Och enligt Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska Universitetssjukhusets läkarförening, ska det hela ha gått lugnt till.

Söndagens flytt handlade om ett 20-tal patienter inom hjärt-, lung- och thoraxverksamheterna – som i den nya vårdmodellen kallas Tema Hjärta och Kärl. De rapporter som Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska Universitetssjukhusets läkarförening, fått från sina kolleger vittnar om att flytten ska ha gått lugnt till.

– Jag ringde runt på söndagen när de hade flyttat och de kolleger jag pratade med tyckte att det gått bra. Sen var det relativt få patienter och många kloka kolleger som har gjort sitt bästa för att den här flytten ska gå bra, säger hon.

Annika Tibell, medicinsk chef för nya sjukhuset, säger i ett pressmeddelande från Karolinska Universitetssjukhuset att ”våra medarbetare har gjort ett gediget arbete både när det gäller förberedelser och under själva flytten”.

– Allt gick enligt plan och det förekom inte några medicinska komplikationer i samband med flytten. När det gäller tekniken så fungerar våra kommunikations- och larmsystem väl och reservrutiner har etablerats även i den nya sjukhusbyggnaden för att säkra patientsäkerheten, säger hon.

Nu förbereder sjukhuset för den kommande patientflytten nästa söndag – då Astrid Lindgrens Barnsjukhus med tillhörande barnakutmottagning ska in i de nya lokalerna. Yvonne Dellmark menar att man från fackligt håll utgår från att sjukhusledningen anser att den kommer att kunna genomföras på ett bra sätt.

– De problem som eventuellt dyker upp med den nya tekniken, och teknik som inte kanske inte alltid är inställda på att prata med varandra, det kommer man ju att lösa vartefter. Det finns en anledning till att verksamheten är något neddragen under flyttperioden och det är för att man ska ha möjlighet att lösa sånt som uppstår på vägen, säger hon.

Övriga verksamheter flyttar in i NKS under 2018.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-04

Ledaren: "Låt patienterna styra resurserna rätt" / Sjukhusläkaren granskar: Skräckväntetider i Sverige / Krönika: "Det går att förbättra tillgängligheten för hälso- och sjukvården!" / Specialistbristen del 3

Prenumerera