Nyhetsarkiv

Liten ljusning för vårdplatssituationen i Sörmland

I Sörmland syns en liten ljusning i vårdplatsbristens mörker, men frågan är fortfarande den som tar upp mest tid och kraft. Nu hoppas Marie Engman, ordförande för Sjukhusläkarna Sörmland, att de åtgärder som satts in ska vända den onda spiralen på riktigt.

Läs fler artiklar i serien Sommarfrågan

Vilka är de viktigaste frågorna hos er lokalt just nu?

– Man känner sig lite som en papegoja ibland, för det är klart att vårdplatserna är en av de viktigaste frågorna. Även om det ser lite ljusare ut nu än vad det har gjort tidigare. Nu ligger vi inte längre sämst till i statistiken och det är fler vårdplatser som ska vara öppna i sommar än vad det var förra året. Det är en del positiva grejer som har skett och som sattes igång efter förra sommaren som vi hoppas på. Bland annat har klinikerna fått tillbaka vårdplatserna från de vårdplatsenheter som vi hade tidigare, vilket vi på sikt tror kan leda till en bättre vi-känsla. Man har också gjort en del satsningar på sjuksköterskegruppen för att få dem att stanna kvar och för att försöka locka fler att börja. Man har också precis beslutat att öka antalet AT-tjänster från 44 till 60, vilket vi tycker är positivt.

– Tillgängligheten i primärvården också en viktig fråga, även om den här i Sörmland inte är dålig på något sätt. Det är viktigt att skapa förutsättningar för att patienterna ska kunna handläggas i primärvården i större utsträckning än vad de gör idag, för att undvika onödiga inläggningar och akutbesök.

Hur har 2017 varit hittills jämfört med tidigare år gällande det fackliga arbetet?

– Det känns lite mer hoppfullt om man jämför med första halvåret förra året. Nu finns det någon form av framtidstro, som då kändes mer frånvarande, och det var mer konflikter och extramöten förra våren. Det känns som om landstingsledningen till slut har börjat förstå att det här med arbetsmiljö och personalpolitik är väldigt viktigt för att kunna rekrytera, och framförallt behålla, personal.

Vad hoppas du för framtiden lokalt hos er?

– Vi hoppas att de här åtgärderna och nya tänket ska ge resultat och att det blir så bra som man hoppas – så att vi faktiskt får fullbemannade avdelningar, med folk som trivs på jobbet och som inte jobbar dubbel- eller trippelpass och varannan helg och som gör att vi kan öppna upp våra platser igen. Som det ser ut nu behöver vi skicka patienter utomläns, istället för att operera dem själva, eftersom vi inte har några platser att lägga dem på.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera