Nyhetsarkiv

Lisa Kurland: För mig är det nu en tidsfråga innan akutsjukvård blir en basspecialitet

Kerstin Skog, läkarchef vid akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping, håller med:
– Det var verkligen en glad överraskning som kan betyda en hel del för vår verksamhet. Nu kan vi se oss om efter duktiga handledare, vilket ökar chanserna att vi blir en basspecialitet. Den amerikanska utbildningen är troligen den bästa som finns i världen även om den är den kortaste.

Lisa Kurland:
– Nu kan vi få in viktig kompetens utifrån. Det stärker ställningen för akutläkarna i Sverige. Det här hjälper oss att bära vår egen utbildning, vilket är en förutsättning. Idag är utbildningen väldigt ineffektiv både tidsmässigt och ekonomiskt och vi tappar många unga läkare på vägen, menar Lisa Kurland,
Hon tror inte att det blir 100-tals som utnyttjar den nya möjligheten, men beslutet innebär att det blir möjligt att studera till akutläkare i USA och att dra nytta av de svenska läkare som redan arbetar som akutläkare där, menar hon.
Sedan hoppas Lisa Kurland att kanske några av de drygt 2.000 unga svenskar som idag studerar till läkare utomlands väljer att studera till akutläkare.
Lisa Kurland menar att nästa steg blir att fråga sig vad som nu händer med EU-harmoniseringen.
– Erkänner vi specialistkompetens i akutsjukvård hos läkare utbildade i andra europeiska länder kan vi inte kräva mer av svenska läkare.

Per Lindmarker, verksamhetschef för akutkliniken på Karolinska/Solna tycker att det är bra med den nya möjligheten, men säger att man ska nog inte överdriva betydelsen av beslutet.
– Jag tror att antalet individer som kommer att ta omvägen via andra länder kommer att vara mycket få. För mig är den enda rimliga ordningen att akutsjukvård blir en basspecialitet i Sverige så småningom.

Kan beslutet av Socialstyrelsen påskynda en sådan utveckling?
– Jag tror faktiskt inte det. Den stora mängden doktorer som utbildas till akutläkare i Sverige idag har redan en basspecialitet.
Socialstyrelsen tänker säkert, vilket är klokt tycker jag, att det är bra att utvärdera hur tilläggsspecialiteten utvecklar sig. Hur kommer det fortsatta behovet att vara? Hur har akutläkarsystemet fungerat? Hur ska basspecialiteten utformas med erfarenhet av de tilläggsspecialister vi får?

Det viktigaste idag, menar Per Lindmarker, är att få en specialistutbildning för sjuksköterskor i akutsjukvård samtidigt som man gör en översyn över hur en basspecialitet i akutsjukvård för läkare ska se ut.
– Det är nog en lagom ambition. Först därefter tror jag att tiden är mogen att göra akutsjukvård till en basspecialitet, vilket nog är först om två-tre år, som jag ser det.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera