LinkedIn för sköterskor vill förändra arbetsmarknaden
Ett Linkedin för bara sjuksköterskor och undersköterskor – där arbetsgivaren är den som tar kontakt. Just nu lanseras en ny webbplattform som vill undanröja hindren för vårdpersonal som ser sig om efter nya utmaningar.
Antalet sjuksköterskor och undersköterskor på yrkesnätverket Linkedin är försvinnande få – men behovet hos arbetsgivaren att nå ut till yrkesgruppen är desto större. Därför startade Annie Grönblad och hennes kollegor Sprancher, en ny webbtjänst där personer i dessa båda eftertraktade yrkeskategorier med några enkla knapptryck kan skapa en egen profil – och sedan låta arbetsgivaren göra jobbet.
– Vi har samlat in feedback från 80 sjuksköterskor och undersköterskor och försökt ringa in vad de har för behov när det kommer till att söka nytt jobb. Att det ska vara enkelt och att det gärna får vara arbetsgivaren som tar kontakt så man slipper sitta och skriva långa personliga brev och CV:n var några av argumenten som vi tog fasta på, säger Annie Grönblad.
I stället för långdragna anställningsprocesser är tanken att det här ska gå snabbt och enkelt, berättar hon och ger ett exempel från andra branscher där en rekryteringsprocess kan inledas dag ett och personen i fråga är anställd dag fem. Så fungerar det sällan inom vården idag.
Från arbetsgivarens synvinkel finns det framför allt två saker som är intressanta i jakten på nya sjuksköterskor och undersköterskor – erfarenhet och intresseområde.
– Känner de bara till dessa två faktorer är de ofta redo att ta kontakt. En sjuksköterska som brinner för ett specifikt område kan vara precis den person de behöver och vill investera i när det gäller en framtida specialistutbildning eller liknande. Det behövs bara en plattform där det här låter sig göras.
Annie Grönblad berättar att hon har blivit kontaktad av flera personer längs vägen, framför allt undersköterskor som berättar om hur de jobbat på samma ställe i 15 år och inte vetat hur de ska göra för att ta sig därifrån.
– Det är helt orimligt att de här personerna ska behöva krypa för att få ett nytt jobb när de har ett bristyrke. Vi vill ge de här grupperna som står utanför Linkedin en identitet där de är stolta över sin kunskap. I det långa loppet tror jag att den ökade rörelsefriheten som det här innebär även kan leda till bättre arbetsplatser. Drömmen är att på riktigt skapa en plattform som förändrar arbetsmarknaden för de som jobbar inom vården till det bättre.