Nyhetsarkiv

Limbo för Fikru Maru: ”Ovissheten tar kål på mig”

Fikru Maru har skrivit brev till Region Gävleborg. Han är kritisk till Sveriges passiva agerande och undrar hur länge till han orkar stå ut.

Fikru Marus arbetsgivare Region Gävleborg, som tidigare fått kritik för sin passivitet, skickade i september ett brev till honom i fängelset. Den pensionerade Hudiksvallsläkaren och landstingspolitikern Margareta Sidenvall (KD), som i perioder arbetar i Etiopien, agerade kurir (till höger i bild). När hon for hem hade hon med sig ett svar från Fikru Maru. Han skriver bland annat att han önskar beskriva allt som hänt honom, men att det inte låter sig göras förrän han blivit frisläppt:

”Dels är det en risk att uttrycka sin sanna åsikt, men det handlar även om en överlevnadsinstinkt – att inte ge efter de mörka och svåra tankar som man möter dagligen, för då kan det värsta hända – att jag förlorar mig själv. […] De oändliga uppskjutningar som sker i domstolen och den ovisshet omkring hur min situation egentligen kommer att sluta, är det jag upplever var det värsta. […] Hur länge jag orkar vara kvar i denna plågsamma verklighet, återstår att se.”

Fikru Maru uttrycker också frustration över Sveriges passiva inställning till den ständiga kränkning av mänskliga rättigheter som hans process i den etiopiska rättsapparaten innebär: ”Det är svårt att förstå hur ett land som Sverige med stark ställning i EU såsom i resten av världen inte kunnat göra mer för mig.”

Regionrådet Eva Lindberg (S) vill berätta för statsministern om brevet.

– Påminna om hur viktigt det är att Sverige trycker på då att rättsprocessen kommer igång, skriver hon i ett mejl till Sjukhusläkaren.

Ingen förändring har skett i Fikru Marus ärende under hösten; han har vid flera tillfällen fått ett förhandlingsdatum för svar om fortsättningen, men varje gång saknas något; tid, information, kompetens eller beslutsmandat och besked om fortsättning har därför skjutits upp. Men vid förhandlingstillfället 26 oktober kunde domstolen inte komma med något besked alls, inte ens ett nytt datum.

– Vi är i limbo, skriver dottern Emy Maru i ett meddelande till Sjukhusläkaren.

Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner håller med.

– Vi vet mindre innan vi visste den dagen. Tidigare har man gett oss datum när man skjutit upp beslut. Nu är det minst sagt kaotiskt, säger han.

Hans Bagner säger att mycket talar för att det stora måla som Fikru Maru är en del av ligger ovanför domstolens normala verksamhet.

– Hela målet har politiska övertoner, det verkar som att domstolen inte riktigt vet hur man ska hantera det, det finns en rädsla för att fatta beslut med en så hög politiker som huvudåtalad.

Hans Bagner berättar att UD:s handläggare i ärendet nu skrivit att hon ska försöka ordna ett möte ”i närtid”. Han hoppas förstås att Margot Wallström eller kabinettsekreterare Annika Söder deltar på ett sådant möte.

– Det måste vara dags att sätta ner foten nu. Hanteringen är helt oförenlig med FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna. Han har suttit häktad i 2 ½ år. Det är fullständigt absurt!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera