Letar rätt metod för tarmscreening

Tjocktarmsscreening borde kunna bli lika accepterat som mammografi och erbjudas alla över 60 år. Det anser en forskargrupp vid Karolinska Institutet som nu genomför en förstudie för att hitta rätt metod för ett så omfattande screeningprogram.

– Målet är förstås att minska dödligheten i tjocktarmscancer. Att finna sjukdomen tidig så att man både minskar det personliga lidandet och minskar samhällets kostnader för behandling och vård, säger sjuksköterskan och medicine doktor Kerstin Stake Nilsson till SR P4 Gävleborg.

200 000 patienter deltar i studien. Målet är att hitta den metod som är mest lämplig för en storskalig screening. Hälften av deltagarna erbjuds därför koloskopi och hälften får lämna avföringsprov. En del av studien fokuserar också på patienternas inställning till studien. Många ställer sig nämligen tveksamma eller negativa till att låta sig undersökas.

– Vi är framför allt intresserade av ”NEJ-sägarna”. Vi vill veta varför man avstår från undersökningen när den erbjuds, säger Kerstin Stake-Nilsson till radion.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården