Letar rätt metod för tarmscreening

Tjocktarmsscreening borde kunna bli lika accepterat som mammografi och erbjudas alla över 60 år. Det anser en forskargrupp vid Karolinska Institutet som nu genomför en förstudie för att hitta rätt metod för ett så omfattande screeningprogram.

– Målet är förstås att minska dödligheten i tjocktarmscancer. Att finna sjukdomen tidig så att man både minskar det personliga lidandet och minskar samhällets kostnader för behandling och vård, säger sjuksköterskan och medicine doktor Kerstin Stake Nilsson till SR P4 Gävleborg.

200 000 patienter deltar i studien. Målet är att hitta den metod som är mest lämplig för en storskalig screening. Hälften av deltagarna erbjuds därför koloskopi och hälften får lämna avföringsprov. En del av studien fokuserar också på patienternas inställning till studien. Många ställer sig nämligen tveksamma eller negativa till att låta sig undersökas.

– Vi är framför allt intresserade av ”NEJ-sägarna”. Vi vill veta varför man avstår från undersökningen när den erbjuds, säger Kerstin Stake-Nilsson till radion.

Ur Sjukhusläkaren 2019-05

Tema: Övertider / Tema: Vem satsar på intermediärvårdsplatser? / Vårdcentraler kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp / Sverige och Storbritannien har gjort omvända resor / Så ska den digitala läkarassistenten Alma hjälpa läkare / Porträttet: Camilla Starck