Nyhetsarkiv

Letar rätt metod för tarmscreening

Tjocktarmsscreening borde kunna bli lika accepterat som mammografi och erbjudas alla över 60 år. Det anser en forskargrupp vid Karolinska Institutet som nu genomför en förstudie för att hitta rätt metod för ett så omfattande screeningprogram.

– Målet är förstås att minska dödligheten i tjocktarmscancer. Att finna sjukdomen tidig så att man både minskar det personliga lidandet och minskar samhällets kostnader för behandling och vård, säger sjuksköterskan och medicine doktor Kerstin Stake Nilsson till SR P4 Gävleborg.

200 000 patienter deltar i studien. Målet är att hitta den metod som är mest lämplig för en storskalig screening. Hälften av deltagarna erbjuds därför koloskopi och hälften får lämna avföringsprov. En del av studien fokuserar också på patienternas inställning till studien. Många ställer sig nämligen tveksamma eller negativa till att låta sig undersökas.

– Vi är framför allt intresserade av ”NEJ-sägarna”. Vi vill veta varför man avstår från undersökningen när den erbjuds, säger Kerstin Stake-Nilsson till radion.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera