Letar rätt metod för tarmscreening

Tjocktarmsscreening borde kunna bli lika accepterat som mammografi och erbjudas alla över 60 år. Det anser en forskargrupp vid Karolinska Institutet som nu genomför en förstudie för att hitta rätt metod för ett så omfattande screeningprogram.

– Målet är förstås att minska dödligheten i tjocktarmscancer. Att finna sjukdomen tidig så att man både minskar det personliga lidandet och minskar samhällets kostnader för behandling och vård, säger sjuksköterskan och medicine doktor Kerstin Stake Nilsson till SR P4 Gävleborg.

200 000 patienter deltar i studien. Målet är att hitta den metod som är mest lämplig för en storskalig screening. Hälften av deltagarna erbjuds därför koloskopi och hälften får lämna avföringsprov. En del av studien fokuserar också på patienternas inställning till studien. Många ställer sig nämligen tveksamma eller negativa till att låta sig undersökas.

– Vi är framför allt intresserade av ”NEJ-sägarna”. Vi vill veta varför man avstår från undersökningen när den erbjuds, säger Kerstin Stake-Nilsson till radion.

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen