Nyhetsarkiv

Lästips: Svenska läkarmysterier

Kongospår

Författare: Läkaren Christian Unge

Kongospår är den fristående uppföljaren till Turkana­rapporten i Afrikatrilogin om kirurgen Martin Roeykens.

Handlingen: Under en jour på Karolinska sjukhuset träffar kirurgen Martin Roeykens en märklig patient. Mannen är döende och påstår sig veta saker om Martins familjs förflutna. Han berättar om övergrepp som ska ha begåtts femtio år tidigare i Kongo. Kan historierna verkligen stämma, och vilken roll hade Martins farfar?

Martins sökande efter svar leder till brutalt våld och välbevarade hemligheter.

Jakten på pusselbitar går via Belgien, Burundi, Kongo, Dalarna och Martin slungas in i en härva med storföretag, mördare och politiker. Gradvis inser han sanningen om sin släkts mörka förflutna. Frågan är: kan Martin ställa saker till rätta innan det är för sent …

Fotnot: Kongospår kommer ut i bokhandeln den 17 oktober, men kan redan nu beställas via Christian Unges mailadress: christianunge@gmail.com Boken kostar då 150 kr eller 100 kr per ex vid beställning av minst 10 böcker. 10 kronor per såld bok skänks till ”Läkare utan gränser”.

Blocket (nyutgåva i pocket)

Författare: Läkaren Karin Wahlberg

Nyutgåva av Karin Wahlbergs kriminalroman i sjukhusmiljö. Handlingen: Till en början verkar allt vara frid och fröjd. Veronika och Claes har precis gift sig och Veronikas dotter Cecilia har äntligen fått en egen lägenhet i Lund. Men så drabbar katastrofen familjen. På väg hem från en fest blir Cecilia brutalt misshandlad av en okänd gärningsman.

Medan Veronika vakar vid sjuksängen får kriminalkommissarie Claes Claesson ta huvudansvaret för lilla Klara, som just håller på att skolas in på dagis hemma i Oskarshamn. En eftermiddag blir han uppringd av en orolig grannfru som berättar att hennes man åkt till sjukhuset i Lund för en undersökning och sedan spårlöst försvunnit.
Claes Claesson börjar nysta i mannens förflutna när Lund skakas av ännu ett våldsdåd. Kan det finnas något samband mellan de till synes disparata brotten?
Jakten på mördaren leder obönhörligt till universitets­sjukhuset Blockets vindlande korridorer …

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera