Nyhetsarkiv

Läs vår granskning av forskningsfusket

”Det är rättsosäkert”  ”Det behövs ett fristående organ dit alla kan anmäla fusk” ”Den nationella expertgruppen bör kunna ta egna initiativ som i Norge” ”Jag har varit sakkunnig en enda gång, det är också den sista”

Uttalandena är hämtade ur den specialsatsning på forskningsfusk som Sjukhusläkaren gjorde 2013. Då intervjuades bland andra Anders Ekbom, numera professor emeritus i medicinsk epidemiologi vid KI, Birgitta Forsman, professor i forskningsetik, Olle Kämpe, professor i molekylär medicin vid Uppsala universitet och Göran Collste, professor i tillämpad etik vid Linköpings universitet. Det var en stark kritik som då framfördes mot det svenska systemet för att utreda oredlighet i forskning.

En del har hänt sedan dess. Idag pågår en gedigen utredning av just de här frågorna, och i november kommer Margaretha Fahlgren att lägga fram sina resultat. Men i ljuset av Macchiarini-skandalen är artiklarna lika aktuella nu som då. Vi på Sjukhusläkaren har därför gjort en special-pdf av vår granskning. Den kan du läsa här: Forskningsfuskspecial

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera