Läs vår granskning av forskningsfusket

”Det är rättsosäkert”  ”Det behövs ett fristående organ dit alla kan anmäla fusk” ”Den nationella expertgruppen bör kunna ta egna initiativ som i Norge” ”Jag har varit sakkunnig en enda gång, det är också den sista”

Uttalandena är hämtade ur den specialsatsning på forskningsfusk som Sjukhusläkaren gjorde 2013. Då intervjuades bland andra Anders Ekbom, numera professor emeritus i medicinsk epidemiologi vid KI, Birgitta Forsman, professor i forskningsetik, Olle Kämpe, professor i molekylär medicin vid Uppsala universitet och Göran Collste, professor i tillämpad etik vid Linköpings universitet. Det var en stark kritik som då framfördes mot det svenska systemet för att utreda oredlighet i forskning.

En del har hänt sedan dess. Idag pågår en gedigen utredning av just de här frågorna, och i november kommer Margaretha Fahlgren att lägga fram sina resultat. Men i ljuset av Macchiarini-skandalen är artiklarna lika aktuella nu som då. Vi på Sjukhusläkaren har därför gjort en special-pdf av vår granskning. Den kan du läsa här: Forskningsfuskspecial