Länsklinikerna har slukat energi i Skellefteå och Lycksele

Länsklinikernas intåg i Västerbottens läns landsting har slukat både kraft och tid för de fackliga representanterna. Jeff Wennerlund, ordförande för Sjukhusläkarna Skellefteå/Lycksele, hoppas på att de små sjukhusen ska få ha kvar sitt lokala ledarskap och inte försvinna i den stora organisationen.

Läs fler artiklar i serien Sommarfrågan

Vilka är de viktigaste frågorna hos er lokalt just nu?

– Just nu under sommartiden är det alltid bemanning och vårdplatser som finns med löpande som en fråga. För oss har det annars i år varit ganska mycket med tillskapandet av länskliniker, vilket har skapat en hel del osäkerhet om vad som kommer att gälla vad det gäller olika avtal och vem som egentligen är chef. Det har inte helt landat hos alla, vi vet fortfarande hur det kommer att vara i löneförhandlingarna till exempel.

Hur har 2017 varit hittills jämfört med tidigare år gällande det fackliga arbetet?

– Det här med länskliniker har tagit en hel del kraft. Och det är faktiskt så att åtminstone två klinikombud har antingen slutat sitt uppdrag eller tagit tjänstledigt på grund av allt som var kring det här. Ingenting var färdigt, man bara ändrade allt och nu ska alla detaljer lösas efterhand. Vi i vår förening representerar två sjukhus som är relativt små, så finns det alltid hyfsat bra samtalsklimat mellan oss, men när man pratar med sjukvårdsledningen så är det kanske inte alltid att de förstår. Det gäller att ha en chef som förstår våra lokala förhållanden och hur vi arbetar. Det blir en kontrast i ett landsting som vårt, där man har ett universitetssjukhus och två mindre länsdelssjukhus. Det är helt olika världar, men vi har samma sjukvårdsledning över oss.

Vad hoppas du för framtiden lokalt hos er?

– Det är just det här med hur det lokala ledarskapet ska se ut och hur verksamhetsplaneringen ska se ut lokalt inom länsklinikerna. Vi tycker att det är viktigt att det fortfarande finns en lokal representation och att man inte bara slukas av den stora organisationen. Jag tror att det finns en vilja att all verksamhet ska finnas kvar på de små sjukhusen, men det är ingen självklarhet. Är det enstaka läkare som försvinner så kan verksamheten med det också försvinna. Vad som är viktigt skiljer sig mellan olika verksamheter och det finns ingen universallösning för hela området. Så det gäller att vara lyhörd och att vi får gehör för det vi säger.

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd