Nyhetsarkiv

Längre väntan på akutmottagningarna

Under de senaste fem åren har medianvistelsen på landets sjukhusbundna akutmottagningar ökat med 31 minuter. Hälften av de cirka 2,5 miljoner besöken tar 3 timmar eller längre och mellan 2014 och 2015 har väntetiden till en första läkarbedömning ökat med 2 minuter och den totala besökstiden med 9 minuter, det framkommer i rapporten ”Tillståndet och utvecklingen inom hälso- och sjukvård samt tandvård” som Socialstyrelsen presenterade idag.

En av flera förklaringar till den ökade väntetiden är att akutbesöken ökar i antal, mellan 2014 och 2015 skedde en ökning med 3 procent.

Enligt rapporten undersöks hälften av patienterna på landets akutmottagningar inom en timme. De årliga mätningarna visar också på stora skillnader i väntetider mellan sjukhusen. Som exempel nämns att en patient får vänta i genomsnitt fyra gånger så lång tid på läkarundersökning vid Sahlgrenska i Göteborg som på Capio S:t Göran i Stockholm. 1 timme och 49 minuter jämfört med 28 minuter.

För att ta reda på varför det är så stora skillnader mellan olika sjukhus arbetar Socialstyrelsen med att kartlägga patientflöden tillsammans med akutmottagningarna i Malmö–Lund, Örebro, Varberg och Växjö.

Rapporten visar också på att ålder är en riskfaktor för att få vänta längre. Risken att få tillbringa lång tid i väntrummet är om man är äldre, kommer till akuten på förmiddagen eller tidigt på eftermiddagen och behöver läggas in på sjukhuset. Personer över 80 år är den grupp som vistas längst på akuten.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera