Nyhetsarkiv

Landstingspolitiker: Varbergs sjukhus dräneras på resurser

Många ortopedkliniker i landet har varit hårt ansträngda i vinter till följd av halkan. Men till skillnad från många andra stänger sjukhuset i Varberg vid midnatt, sedan driftsstyrelsen vid sjukhuset i Varberg beslutat att inte bemanna kliniken med ortopedläkare nattetid.

I praktiken har stängningen nattetid kunnat innebära att patienter som sökt akut redan vid 20-tiden skickats vidare med ambulans till Halmstad. En av dem var landstingspolitikerna Lena Persson, Folkpartiet.

– Beslutet byggde på att akuten i Varberg årligen tagit emot omkring 400 ortopedpatienter efter midnatt, ungefär en per dygn. Men det fungerar inte så i praktiken, i och med att ortopedjouren slutar vid midnatt blir det stopp mycket tidigare och fler patienter drabbas. Alla patienter är dessutom ej möjliga att transportera. Det är viktigt att de beslutsunderlag vi politiker får till oss är korrekta.

– Varbergs sjukhus dräneras nu på resurser. Detta innebär att patienter i Norra Halland istället söker sig direkt till Sahlgrenska eller Mölndal, tror Lena Persson.

Lena Persson understryker att landstingspolitikerna beslutat att Halland ska ha två akutsjukhus, och då också måste stå för detta.

– Att alla specialister inte kan finnas vid båda sjukhusen är självklart, dock är ortopedein en stor verksamhet med många patienter och bör finnas tillgänglig även i Norra Halland hela dygnet.

– Gäller inte valfriheten specialistvården?

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-02

Prenumerera