Nyhetsarkiv

Landstingspolitiker erbjöd Peter Magnusson sina tjänster

När Sjukhusläkaren ringer upp honom har det gått nästan två år efter de chockartade avslöjanden av underskötaren Peter Magnusson att invandrare på intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus fick sämre och tlll och med livshotande vård på grund av invandrarfientliga sköterskor.

Det är slutet av november och Kalla Fakta har just sänt ett inslag där de berättar historien om fyra så kallade whistleblowers. En av dem är Peter Magnusson.
När Sjukhusläkaren inleder intervjun med att fråga Mikael Trolin om han sett inslaget svarar han:

– Absolut, jag har varit ganska tight med Peter Magnusson, det var mina dokument som visades där. Det var jag som hade gjort anmälningarna till JK och Socialstyrelsen bland annat. Så det var mina anmälningar som fanns med i Kalla Fakta.

Tog omgående kontakt

Mikael Trolin berättar att han tog kontakt med Peter Magnusson omgående efter första programmet.

– Jag förstod att han kommer att få löpa gatlopp, men inte i media utan på sin arbetsplats. Det finns ju statistik på vad som händer mot sådana här visslare och den är ju förödande tydlig.

Mikael Trolin berättar sedan att han själv haft erfarenheter av att vara visslare i sitt parti, folkpartiet.

– Av den anledningen tog jag kontakt med Peter. Jag sade till honom att jag tyckte att hans uppgifter var viktiga och att jag stöttar gärna dig och är med dig längs vägen.

Var det efter första programmet?

– Ja, jag hade sett det på TV och vi bestämde oss för att träffas och då nämnde han att man skulle träffa honom efteråt och då sade jag till honom att enligt min erfarenhet kommer du att få ett rent helvete med din sjukhusledning och det den kommer att fokusera på är inte huruvida det förekommer rasistisk diskriminering på sjukhuset utan på det faktum att du vänt dig till media. Av den anledningen så spelade han in det här samtalet och det var ju det samtalet som fällde sjukhuset för att man brutit mot meddelar- och yttrandefriheten.

När Sjukhusläkaren påpekar att det inte var sjukhuset som fälldes utan en chefsjuksköterska som fick kritik för att ha yttrat sig olämpligt vid några tillfällen, men att verksamhetschefen och den medicinskt ledningsansvarige läkaren agerat korrekt och läser upp vad som står i JK:s slutliga bedömning svarar Mikael Trolin:

– Allt fanns inte med på bandet. Jag har lyssnat på de bandinspelningar som Peter gjorde. Peter har larmat om rasism i media. Vart är du på väg?

Att läkarna inte fick någon kritik av JK, att deras sätt att hantera situationen till och med citeras som ett skolexempel i SKL:s skrift ”Yttrandefrihet och lojalitet”.

– Okey, men JK:s utslag är en sak, jag har en massa underhandsinformation.

Underkänner du JK:s bedömning?

– JK har tagit sitt beslut utifrån de kunskaper JK har. Det finns en massa annat material som jag tagit del av.

Mikael Trolin säger att han ägnat 100-tals timmar åt Peter Magnussons fall och talat med överläkare och sköterskor.

– Jag har fått underskrivna dokument.

När Sjukhusläkaren ber honom att sända över dem byter han ämne.

– Jag tvivlar inte ett ögonblick på att det förekommer rasistiska strukturer på Södertälje sjukhus som man inte tar tag i, men vad vet jag, jag kan ha fel, men enligt min bedömning är det så.

Men det finns ju inga avvikelsrapporter gjorda, förutom när det gäller den romske mannen, varken från sköterskor eller läkare.

– Jag ingår i folkpartiets landstingsgrupp i Stockholms län och vi har träffat både personaldirektörer och haft dom som är ansvariga för avvikelsesystemen från patientnämnder och liknande på besök och de har själva sagt att de här systemen inte är lämpade för den här typen av incidensrapporter.

Har du talat med dåvarande verksamhetschefen Kajsa Giesecke?

– Nej, jag har aldrig pratat med Kajsa Giesecke.

Varför inte det?

– Det har inte funnits någon anledning.

När Sjukhusläkaren frågar Mikael Trolin om han känner till att Kajsa Giesecke hade ett program för att slussa in irakiska och syrianska läkare i den svenska sjukvården lägger Mikael Trolin på luren.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera