Nyhet

Landstingsdirektören i Västernorrland avgår

Topparna i Landstinget Västernorrland faller den ena efter den andra. Nu slutar även landstingsdirektören Anders L Johansson.

Anders L Johansson lämnar sitt uppdrag någon gång efter landstingsfullmäktige i slutet av november, bekräftar han för Sundsvalls tidning. Orsaken är han inte beredd att gå in på än.

– Jag är inne i en diskussion med Erik Lövgren (S) om att jag ska lämna landstinget. Jag räknar med att vi avslutar den diskussionen i närtid. Det är vad jag har att säga för stunden, säger Anders L Johansson, som varit landstingsdirektör sedan 2010,  till ST.

I söndags avsattes landstingsstyrelsens ordförande Elisabeth Strömquist (S) av sina partikamrater med omedelbar verkan. Det skedde efter en rad tuffa beslut om förändringar i landstingets framtida vårdutbud i försök att bringa reda i landstingets ekonomi. Förslaget att lägga dränera Sollefteå sjukhus på verksamhet har väckt mest protester.

Anders L Johansson

– Den här typen av beslut där man rör innehållet i sjukvården är oerhört smärtsamma och rör upp känslor.

Andra personer på tunga poster i Landstinget Västernorrland har redan lämnat in sedan tidigare, enligt Sundsvalls tidning. Specialistsjukvårdens förvaltningsdirektör aviserade sin avgång i våras, primärvårdschefen lämnade sin post och i samband med en omorgansiation försvann två områdeschefer.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera