Nyhetsarkiv

Landstinget mörkade rapport som föreslog bantning av ledningsstaben med 50 procent

Den 13 oktober avgick landstingdirektören Lars Bolin, dagen efter att Mittnytt avslöjat innehållet i en rapport från Mantec, som kommit på avvägar, där det framgår att Mantec föreslog landstingsledningen att banta ledningsstaben med 50 procent.

I rapporten beskrivs staben som ineffektiv och överdimensionerad och enligt konsulterna skulle landstinget kunna spara 13-16 miljoner kronor per år, om förslaget drevs igenom.

I rapporten skriver Mantec, enligt Dagbladet, att ”staben ägnar för mycket tid till resor, möten och hantering av e-post.”

”Orealistiskt”

Först förnekade landstingsdirektören Lars Bolin all kännedom om rapporten, sedan ställd inför faktum uppgav han på nätet i Dagbladet att ”förslaget var så orealistiskt att man inte ens tog det på allvar”.

I intervjun med Dagbladets reporter säger Lars Bolin att det har varit så med alla Mantecs förslag.

– Det har varit ömsom vin och ömsom vatten. I det här fallet tyckte vi att de hade svepande formuleringar kring ledningsstaben, de förstod helt enkelt inte vår roll.

Sjukhusläkaren har förgäves sökt Lars Bolin för en kommentar om det ”orealistiska förslaget” att banta ledningsstaben inte borde varit en varningsklocka även för Mantecs övriga förslag.

Mantec förlorade upphandling

Ett skäl till att rapporten läckt ut just nu kan vara att Mantec förlorat upphandlingen att effektivisera landstingets affärskontakter och upphandlingar. Ett uppdrag som vanns av konsultbolaget Deloitte.

Lars Bolin menar att hans avgång dagen efter avslöjandet i Mittnytt, och bara två månader innan hans tjänst skulle upphört, inte har något med den nu läckta rapporten att göra. Skälet är i stället enligt honom ”det oklara politiska läget i landstinget”.

Något som oppositionen i landstinget Västernorrland inte tror på.

– Jag tror att han har andra skäl att avgå, nu när det kommit ut att han svarat Mittnytt att den här rapporten inte existerar trots att den bokstavligt talat gör det, säger Sverker Ågren (KD), ledamot i landstingsstyrelsen.
I februari röstade 64 av 69 medlemmar på läkarföreningens årsmöte för en misstroendeförklaring där föreningen i ett yrkande skrev att den saknade förtroende för hur omställningsarbetet på länssjukhuset bedrevs, men också att föreningen saknade förtroende för sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson, landstingsdirektör Lars Bolin och konsultföretaget Mantec.

Idag är Mantec och Lars Bolin borta. Sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson sitter fortfarande kvar.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera