Nyhetsarkiv

Landstinget Halland – ett exempel på den ojämlika vården i Sverige

Halland har fyra stycken sjukhus varav två akutsjukhus. Det ena lite större är placerat i söder och det andra lite mindre i norr med ungefär lika stora upptagningsområden. Sedan många år finns en tradition att sjukhuset i norr samarbetat med det fusionerade universitetssjukhuset i Göteborg och Halmstad mot motsvarande storsatsning i Skåne.

Precis som storsjukhusen i norr och söder försöker nu Halland att göra en liknande fusion mellan de två akutsjukhusen. Samverkan har blivit modeordet och för att detta skall bli möjligt snickrar man på identisk ledningsstruktur på de båda sjukhusen.

Sjukhuset i Varberg har under många år brottats med betydande problem i form av underfinansiering och resursbrist. En mot såväl patienter som huvudman solidarisk läkarkår har genom flexibilitet och engagemang hela tiden tänjt sig till det yttersta och kunnat erbjuda en högkvalitativ specialistsjukvård.

Sommaren som gick blev det dock för mycket och bristen på resurser och vårdplatser ledde bland annat till att den Socialdemokratiska riksdagsmannen Hans Hoff anmälde sjukhuset i Varberg till Socialstyrelsen. Socialstyrelsen gjorde inspektion och slog bland annat i sin rapport ner på den prekära vårdplatsbristen.

Vi närmar oss nu ett nyval. Sjukhuset i Varberg är tyngt av sin felbudgetering och den överföring av resurser från norra till södra Halland utan att därför nödvändigtvis patienterna följt med. Med denna blogg vill vi ge en rad exempel på hur en illa det kan gå när man försöker organisera fram duglighet och kompetens genom toppstyrning.

Vi vill också att politikerna träder fram och berättar hur man vill komma tillrätta med de brister och tillkortakommande som bidragit till att skapa den ojämlika vården i Landstinget Halland och därmed leva upp till Hälso- och sjukvårdslagen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera