”Landstinget besvarar kritik med personangrepp”

Sjukhusläkaren har tidigare rapporterat om Vincent Ugarphs JO-anmälan av Landstinget i Gävleborg, sedan landstingsledningen agerat för att tysta protesterna mot planerna på att lägga ner akutverksamheten vid Hudiksvalls sjukhus.

I förra veckan offentliggjordes landstingsledningens utkast till svar till JO, som innehöll kraftiga personangrepp mot Ugarph.

– I svaret försöker landstingsledningen inte ens bemöta mina sakargument utan väljer istället att angripa mig personligen. Det känns oerhört konstigt och tråkigt, säger Vincent Ugarph.

Landstingsdirektören Svante Lönnbark framförde via Radio Gävleborg att det var ”olyckligt att förslaget kom ut i media”. Han bad även om ursäkt i ett brev direkt till Vincent Ugarph och beklagar ordvalet i skrivelsen. I det färdiga svaret till JO har landstingsledningen tagit bort de uppgifter som antyder att Ugarph inte skulle vara vid full psykisk hälsa.

– När JO ber mig kommentera landstingsledningens svar kommer jag att bifoga ursprungsyttrandet med alla personangrepp. Det visar att jag har en goda skäl och god grund för min JO-anmälan.

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka