Nyhetsarkiv

Landstingen får extra miljard

Regeringen satsar en miljard extra på landstingen i budgetpropositionen för 2016.

Finansminister Magdalena Andersson (S)

Den nyheten presenterade finansminister Magdalena Andersson (S), vice finansminister Per Bolund (MP) och vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson (V) på DN Debatt i dag.

Den extra miljarden till landstingen är en förstärkning till landstingen utöver professionsmiljarden till hälso- och sjukvården, som regeringen tidigare presenterat.

– Det behövs, för många landsting har en pressad ekonomisk situation, skriver talespersonerna.

Utöver det läggs också riktade resurser för att förbättra kvinnors hälsa genom avgiftsfri mammografi och avgiftsfria preventivmedel för unga upp till och med 20 år, avgiftsfria besök i öppenvården för alla över 85 år och satsning på minskad psykisk ohälsa, enligt artikeln på DN Debatt.

Där framgår också att regeringen tillsammans med det som aviserades i samband med vårpropositionen viker drygt 3 miljarder kronor för investeringar i klimat, miljö och energi nästa år.

För förskola och skola föreslår regeringen ytterligare drygt 5 miljarder kronor utöver redan aviserade satsningar och pågående investeringar.

I Svenska Dagbladet anklagas regeringen för att mörka att 80 procent av de enskilda hushållen förlorar disponibel inkomst under 2016. Finansdepartementets siffror om detta har Magdalena Andersson lyft ut ur budgetpropositionen, enligt SvD.

Presentationen av budgetpropositionen pågår just nu och kan följas live i olika medier.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera