Nyhetsarkiv

Landa i en ny kurs

Mina senaste två orosmoment, en tenta och akut behov av nytt boende löste sig faktiskt båda två och det enda som återstår där är att faktiskt flytta. Men innan dess skall allt packas, nycklar skall hämtas, jag får inte glömma att adressändra och mitt huvud är i största allmänhet fullt av flyttankar just nu.

På onsdag börjar nästa kurs, den studentvalda kursen. Jag fick den jag ville och skall alltså lära mig mer om endokrinologi. Mitt i allt flyttande skall det bli väldigt skönt att ha något helt annat att sätta tänderna i samtidigt eftersom det är något som inte alls har med min bostad att göra. En intressant kurs borde vara lättare att bli distraherad av än förra veckans undervisning.

Statistikern som föreläste ena dagen summerade större delen av mina statistikrelaterade tankar ganska bra. ”Om du vill få det här beräknat, fråga en statistiker!” Det känns betryggande. Jag behöver mest veta vad jag skall ge till statistikern och hur jag skall tolka svaret han eller hon ger mig. Statistik känns för mig som något jag vill kunna använda mig av, men inte nödvändigtvis förstå på djupet.

Att analysera patientsamtal var intressantare, men efter att ha tittat på samtalet ur sju olika perspektiv var jag inte riktigt lika sugen på att sätta mig in i ännu ett perspektiv. Jag tror ändå att det var en nyttig övning, och det är intressant att se hur olika karaktär ett samtal får beroende på vilket perspektiv man betraktar det ur.

Mentorssamtal verkar vara något som är otroligt olika beroende på vilken mentor man får. Grundtanken verkar vara att man, i grupper av fyra studenter, får en mentor som man skall träffa en dag per termin. Den dagen skall ägnas åt att reflektera över professionell utveckling. Nu när vi studenter inte studerar allt i helklass längre så blir det även ofrånkomligt så att mentorsträffen även blir ett tillfälle att träffa vänner man verkligen saknar! För mig är det minst lika givande att få höra om deras upplevelser och utveckling, som att prata med mentorn om det jag har haft för mig sedan sist.

Kursen som börjar nu kommer jag förresten inte att läsa på Södersjukhuset utan på Karolinska sjukhuset i Solna. Så det är mer än bara kursen som blir ny och det skall bli kul med ett litet gästspel på ytterligare ett sjukhus som är nytt för mig!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera