Nyhetsarkiv

Läkartidningens chefredaktör: – Jag har utgått från att de som undertecknat artiklarna också skrivit dem

Jonas Hultkvist säger till Sjukhusläkaren att han publicerade mailen för att han fick dem skickade till sig och för att han tyckte att det var en nyhet att Eva Nilsson Bågenholm ändrat i Marie Wedins ledare och att Marie Wedin gjort en kraftig markering.

– Jag tyckte att det var viktig information till Läkarförbundets medlemmar att vice ordföranden och ordföranden inte drar jämt i den här frågan.
På frågan varför han som ansvarig utgivare offentliggjorde innehållet i de interna mail som han fick som bakgrundsinformation
när Marie Wedin vände sig till honom i egenskap av ledarskribent och medarbetare i Läkartidningen, svarar Jonas Hultkvist:

– Sjukhusläkarföreningens styrelse stod med på skrivningen och mailen hade gått till Läkarförbundets centralstyrelse och Läkarförbundets ordförande. Man kan säga att det hade givits offentlighet åt det här. Det var därför.

Det hade det ju inte. Alla de här personerna är ju interna.

– Jo, men är det ute på så många händer är sannolikheten stor att det snart skulle sitta på Dagens Medicins hemsida.

Och då ville du komma före?

Njaee, jag tyckte att det var värt att publicera detta för att informera medlemmarna.

På frågan om den som skriver en signerad ledare i Läkartidningen inte ska kunna känna sig trygg och säker på att inte bli förvanskad i efterhand svarar Jonas Hultkvist:

– Jo, självklart. Den som har signerat artikeln ska också vara den som skrivit den, eller godkänt den i varje fall. Det tycker jag.

Jonas Hultkvist vill poängtera att det inte fanns någon anledning för honom att misstänka att något skulle vara konstigt.

– Jag har utgått från att de som undertecknat artiklarna också skrivit dom. Det har inte funits någon anledning för mig att tro att det inte skulle vara så. Jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare.

Så du känner inte till fler fall av maktmissbruk där signerade ledare ändrats i efterhand utan skribentens vetskap?

– Nej. Det har sagts mig att Bernhard Grewin styrde och ställde ganska hårt med ledarna, men att det skulle ändrats i signerade ledare i efterhand har jag aldrig hört talas om.

Som ansvarig utgivare måste du ju ha garantier att den som signerat ledaren står för innehållet. Kommer du att göra något åt problemet?

– Jag utgår från att frågan kommer upp i Centralstyrelsen, för det är naturligtvis inte bra att ha ett sådant här förhållande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera