Nyhet

Läkarstudent inspirerar unga i utsatta områden

Houda Oraham är läkarstudent vid Sahlgrenska akademin och har belönats med Young Courage Award 2024. Varje vecka stöttar hon unga i utsatta områden med läxhjälp. – Det är självklart kul att kunna inspirera unga till högre studier och särskilt till läkarprogrammet.

Vid en prisceremoni i Stockholm i slutet av augusti tilldelades du priset för ditt starka engagemang för unga i utsatta områden. Hur startade ditt engagemang? 

– När jag var 15 år började jag jobba för Göteborgs stadsmission. Till en början handlade det om att stödja familjer med barn i utsatta områden inför högtider som julen. Och på sommarlovet arrangerade vi aktiviteter för barn och unga, då många föräldrar inte har råd att åka i väg på semester. Så småningom blev jag tillfrågad att arbeta med läxhjälpen, ett projekt som vill inspirera och motivera unga till att fullfölja grundutbildningen och fortsatta till högre akademiska studier.

– I regel brukar jag åka till Biskopsgården cirka en till två gånger i veckan. Behovet är jättestort, många familjer är trångbodda och det är svårt att hitta studiero i hemmet. Elever kanske också har föräldrar som inte är så bra på svenska, kanske inte själva har gått i skolan eller helt enkelt inte kan hjälpa till för att de jobbar. Läxhjälpen är väldigt uppskattat, för många betyder det mycket att få sitta i ett lugnt rum, få mellanmål och även kunna få prata lite.

Young Courage Award är en internationell utmärkelse som delas ut av Raoul Wallenberg Academy i samarbete med Svenska institutet och Sveriges ambassader. Utmärkelsen uppmärksammar unga mellan 13 och 20 år som med små resurser visat prov på stort civilkurage.

Vilka är dina drivkrafter och vad är mest stimulerande med ditt engagemang? 

– Jag är uppvuxen i Högsbo i Göteborg och är storasyster till två bröder så jag är delvis van vid ansvar och att hjälpa till. Och när jag var yngre fick också jag läxhjälp, inte för att jag nödvändigtvis inte var motiverad och ambitiös i skolan, för det var jag, utan mer för att jag tyckte att det var roligt, jag uppskattade samtalen och diskussionerna. Så, när jag själv fick frågan om att bidra var det en självklarhet att ställa upp. För mig är det fantastiskt att stödja och följa unga som kanske har gett upp hoppet, förlorat motivationen och som inte tror att det är någon idé att engagera sig i sina studier. Plötsligt tänds en gnista och pusselbitarna faller sakta på plats. Att får vara med, plantera frön och se dem växa är väldigt roligt och stimulerande. Jag tänker särskilt på en ung tjej som kom till läxhjälpen och som mest satt håglös vid sin bänk. När jag började prata med henne svarade hon att det var ingen idé, hon hade redan många F och skulle ändå inte klara provet i skolan. Men efter en stund fick jag henne att vilja försöka. Vi satt i många timmar med hennes läxor och veckan därpå träffade jag henne igen. Hon var jätteglad och berättade att hon fått det högsta betyget någonsin. För henne var det en stor seger. Hon reflekterade även över att om hon hade börjat lite tidigare med att plugga, skulle det ha gått ännu bättre.

– Jag har också träffat elever som efter en termin eller ett år med läxhjälpen börjat fundera på att läsa till läkare. Det är självklart kul att kunna inspirera till högre studier och särskilt till läkarprogrammet. För många kan det i början verka som en omöjlig dröm, men med stöd och hjälp får elever självförtroende och börjar inse att de också kan lyckas om de jobbar hårt.

Houda Oraham , första raden till vänster, vid prisceremonin i Stockholms stadshus

Hur kommer det sig att du själv valde läkarprogrammet och vad skulle du vilja arbeta med när du är klar? 

– Det handlar om det filantropiska och att som läkare kunna hjälpa andra människor med dålig hälsa eller till en förbättrad hälsa. Jag är inne på min tredje termin och har ännu inte valt specialitet. Det beslutet kommer nog att växa fram. Men oavsett kommer jag att vilja fortsätta med ideellt arbete, att även i framtiden hjälpa unga med studier eller något annat. Det är givande, både för mig och dem. Men först vill jag klara min läkarexamen, utbildningen är verkligen spännande, man lär sig oerhört mycket, även om det är väldigt intensivt. Samtidigt läser jag om utmaningarna i vården och det är klart att det ibland känns oroväckande. Men, det kommer alltid att behövas läkare och annan vårdpersonal. Och jag har inte ångrat mitt val.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera