LÄKARFÖRBUNDETS FULLMÄKTIGEMÖTE

Läkarnas ”Zlatan” vald till ny andre vice ordförande i Läkarförbundet

Läkarförbundets andra fullmäktigedag präglades av livliga debatter om yngre läkares arbetsvillkor och löner, frågan om medicinskt ledningsansvar, hemförlossningar och vårdens digitalisering. Under eftermiddagens val avtackades Marina Tuutma och i stället utsågs Hanna Kataoka till ny andre vice ordförande.

Fullmäktigemötet inleddes med att Läkarförbundets politiska program Strategi 2030 antogs som förväntat. Programmet som innehåller mål och delmål som sammanfattas i sex punkter, handlar om bättre arbetsvillkor för läkare, kompetensförsörjning och bättre möjligheter till fortbildning och forskning samt en likvärdig vård av hög kvalitet.

Men varför finns ingen punkt om klimatet och miljön, varken i verksamhetsberättelsen eller i det politiska programmet? undrade Emelie Svedmyr, ordförande i Sjukhusläkarna Dalarna.

– Läkarförbundet går inte i framkant när det gäller klimatfrågorna.

Läkarförbundets Sofia Rydgren Stale svarade att klimatfrågan är viktig, men att förbundets huvuduppdrag utifrån stadgarna handlar om att fokusera på att förbättra för medlemmarna och stärka vårdens kvalitet.

Cirka 50 motioner hade skickats in och några av dem blev föremål för livliga debatter. En av dem handlade om Kvinnliga läkares förenings motion om att Läkarförbundet ska ta aktiv ställning mot skattefinansierade hemförlossningar, och i stället verkar för att resurserna inom mödravården används för att säkerställa en jämlik, säker och högkvalitativ förlossningsvård.

Lars Rocksén förste vice ordförande i Läkarförbundet, menade att förbundet på olika sätt har tagit ställning mot skattefinansierade hemförlossningar, bland annat genom specialitetsföreningen SFOG.

Elizabeth Lichtenstein

Men Elizabeth Lichtenstein, Sjukhusläkarna i Uppsala, menade att förbundet på ett mycket tydligare sätt måste driva frågan.

– Jag tycker ändå att det blev en bra debatt. Frågan är uppe på den politiska agendan och jag är mycket nöjd över att våra argument har plockats upp av förbundsstyrelsen. Strategi 30 handlar om att verka för en god och jämlik vård och den här frågan platsar verkligen där. Med skattefinansierade hemförlossningar används våra resurser fel. Dessutom strider de mot etablerad vetenskap.

I mars 2025 ska Region Skånes digitala vårdsystem, SDV, implementeras. Frågan om ändamålsenlig digitalisering i vården behöver lyftas till nationell nivå, menade Olof Lindqvist, ledamot i Mellersta Skånes läkarförening.

– Jag skulle vilja se en nationell IT-resurs dit regionerna kan vända sig för stöd och expertråd när nya journalsystem ska upphandlas. Jag vill också att läkarprofessionen tidigt ska vara delaktig i kravställan på digitaliseringsprojekt inom sjukvård och forskning.

En annan fråga som ledde till debatt var chefläkares ställning och ansvar. Sjukhusläkarna tillsammans med Stockholms läkarförening, menar att det är en oroande utveckling att andelen chefläkare som rapporterar stora brister i patientsäkerhetsarbetet kraftigt ökat de senaste åren.

– Patientsäkerheten är inte i fara, det är en floskel. Den är i fara, vi måste arbeta aktivt för att ändra lagen, sa Shokoufeh Manouchehrpour, förste vice ordförande i Sjukhusläkarna.

Hon menade vidare att förbundet behöver arbeta för att chefläkare har befogenhet att stoppa verksamheten när patientsäkerheten är hotad, och för att antalet chefläkare dimensioneras efter verksamhetens storlek.

Hon är läkarnas svar på Zlatan Shokoufeh Manouchehrpour, förste vice ordförande i Sjukhusläkarna, om Hanna Kataoka

Men, menade förbundsstyrelsen, det finns idag inget krav på att det överhuvudtaget ska finnas chefläkare. Det finns heller ingen reglering som säger att chefsläkare måste vara läkare. Förbundsstyrelsen menade i sitt svar att det därför är svårt att med framgång driva att chefläkaren ska ges befogenhet att stoppa verksamheten. Förbundet har också försökt att påverka Socialstyrelsen för att i en föreskrift reglera chefläkaruppdraget, dock utan att nå framgång.

Under fullmäktigemötet hölls också val. Som förväntat omvaldes Sofia Rydgren Stale till ordförande för Läkarförbundet. Till andra vice ordförande valdes Hanna Kataoka, överläkare i psykiatri, rättspsykiatri och beroendemedicin i Göteborg. Därmed fick Marina Tuutma lämna sin plats i förbundsstyrelsen. Valet av Hanna Kataoka möttes av rungande applåder.

– Hon är läkarnas svar på Zlatan, sa Shokoufeh Manouchehrpour, förste vice ordförande i Sjukhusläkarna.

Flera nya namn valdes också in till förbundsstyrelsen:  Robert Holmqvist, ST-läkare i psykiatri samt ordförande för SYLF, Ylva Sandström, specialist i allmänmedicin och ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen, Sofia Warne, ST-läkare i allmänmedicin och andre vice ordförande i SYLF samt Thomas Anderson, specialist inom ortopedi och fotkirurgi samt ordförande för Privatläkarföreningen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera