Nyhetsarkiv

Läkarna överens: Nattstängd akut orsakade patientrisk

En man fick hjärtstopp på grund av den längre ambulanstransporten. En annan transporterades förbi specialisterna i Lund med sin skallskada – för att efter närmare en timmes fördröjning remitteras tillbaka just dit. Sjukhusläkarens genomgång av det 30-tal avvikelser som inkom från ambulansverksamheten i Skåne i somras visar att patientens utgång har bedömts som direkt avhängig den längre transporttiden vid minst ett tillfälle. Och att vården varit suboptimal ur patientsäkerhetssynpunkt vid flera tillfällen.

Maria Janson.

– Det var bara tur att det inte hände något allvarligare under de här veckorna, säger ambulansöverläkare Maria Janson(bilden) som hade rollen som chefsläkare under två av sommarveckorna när ambulanstransporterna var omdirigerade från Lund till Malmö nattetid.

Hon är också den läkare som bedömde att det faktiskt rörde sig om en patientsäkerhetsrisk orsakad av den 20 minuter längre transporttiden när en äldre man fick hjärtstopp i ambulansen precis vid ankomst till Malmö i somras.

– Just i det enskilda fallet så hade han inte blivit så dålig om han hade fått åka direkt till Lunds akutmottagning eftersom Lund var hans bostadsort. Vi bedriver bra vård i ambulansen men vi kan inte göra allt.  Patienten gick in i syrebrist och fick hjärtstillestånd. På akuten i Lund hade man kunnat ge andningsunderstöd betydligt tidigare och patienten hade troligtvis aldrig fått stillestånd om han hade körts dit.

För det man kan uppnå med ett team på tio personer på en akutmottagning som tar sig an en patient går aldrig att åstadkomma som ensam ambulanssjuksköterska under en ambulanstransport, menar Maria Janson.

– På akuten har man möjlighet att kontrollera läkemedelslistor och snabbt skaffa sig en helhetsbild av tillståndet och sätta in nödvändiga åtgärder eller placera patienten i respirator. Det är möjligheter du inte har i en ambulans.

Att ledningen hävdar annorlunda – att patientsäkerheten inte alls var hotad under sommarveckorna – anser Maria Janson handlar om att man försvarar sitt beslut om att omdirigera ambulanserna.

– De har inte lyckats bemanna akutmottagningen nattetid och det är ett misslyckande. Det är klart att man vill gå ut med att man inte har fått in speciellt många avvikelser under den här perioden. Men varför har vi en akutmottagning om den ska vara stängd nattetid?

Givetvis finns det flera aspekter på sommarens lösning, anser Maria Janson. Avstånden i mellanskåne är till exempel förhållandevis korta om man jämför med hur det ser ut i övriga landet.

– Men om någon hade avlidit till  följd av att personen hade transporterats först till Malmö och sedan tillbaka till Lund och det hade drabbat någon av ens nära – då hade man tänkt annorlunda. Bor du i Falkenberg då vet du att det inte finns en akutmottagning i närheten – men här finns det ju.

Ett liknande resonemang för biträdande chefsläkare på RSPE, Arne Olofsson, som också granskat avvikelserna från i somras och som bland annat konstaterade att vården i några fall hade känts bättre ur patientsäkerhetssynpunkt om ambulansen hade kunnat köra direkt till Lund i stället, även om ambulansteamen agerat patientsäkert utifrån de givna direktiven.

– Man kan argumentera på många olika sätt och jag stötte och blötte både med mig själv och andra kring den här sommarlösningen. Definitionsmässigt kanske det inte är ett patientsäkerhets­problem men man kör ändå de facto förbi ett universitetssjukhus – något som blir väldigt uppenbart när man åker ambulans men det märks inte på samma sätt när man sitter vid ett skrivbord och skriver en rapport i efterhand. Då tycker man att man har gjort rätt. Men lika fullt kör man förbi akuten med ett hjärtstopp och givetvis är det så att ju förr man får veta vad det beror på desto bättre för patienten.

Men även om Arne Olofsson inte vill gå så långt att han säger att patientsäkerheten var hotad, anser han precis som han har skrivit i en av avvikelserna att det var suboptimalt att köra förbi Lunds akutmottagning i det enskilda fallet.

– Om man själv sätter sig in i patientens ställe så hade det varit bättre att komma till Lund direkt. Då hade man kommit en timme tidigare till operationsbordet och  en timme med pågående infarkt är givetvis riskabelt för patienten. Man riskerar att tappa hjärtfunktion och det finns risk för arytmier.

Men en positiv sak kom ut av sommarens omdirigering av ambulanserna, berättar både Arne Olofson och Maria Janson. Och det är det direktspår som infördes vid misstänkt stroke.

– Om de patienterna inte var  så dåliga att de behövde andningsunderstöd  kunde de köras direkt upp till röntgen i Lund via direktspåret. Det var patientsäkert och det är något som kommer att starta igen inom kort.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera