Nyhetsarkiv

Läkarförening fick igenom krav – nu förlängs kritiserat upplägg

Östra Skånes läkarförening fick i förhandlingarna med arbetsgivaren igenom sina krav på en bättre arbetsmiljö, en långsiktig plan för att öka antalet vårdplatser och ett slutdatum. Nu förlängs Lila vårdlag vid Ystad lasarett, arbetsgruppen i vilken underläkare utför sjuksköterskornas uppgifter, tillfälligt.

Förra året skapade Ystad lasarett en arbetsgrupp utan sjuksköterskor på medicinavdelningen för att tackla bristen på sjuksköterskor. I stället är det underläkare som utför sjuksköterskornas uppgifter.

Upplägget, som har fått en hel del kritik, fick för en tid sedan underkänt i en utvärdering som Östra Skånes läkarförening genomfört, som Sjukhusläkaren tidigare har berättat.

Underläkarna som ingår i arbetsgruppen Lila vårdlag ger trivseln i arbetet i genomsnitt betyget 3,4 av 10. Nio av tio anser att de inte utför rätt slags arbetsuppgifter i relation till sin utbildning, och lika många vittnar om en stagnation i medicinsk och professionell utveckling.

Samtliga fackförbund, förutom Kommunal, har efter det förklarat sig oeniga med arbetsgivarens beslut om en förlängning av Lila vårdlag. Läkarförbundet tog ärendet därtill vidare till central förhandling.

Vid förhandlingen, som ägde rum sent på tisdagseftermiddagen, fick läkarföreningen gehör för alla sina yrkanden. Kraven handlade inte minst om ett slutdatum, att det ska finnas en långsiktig plan för att öka antalet vårdplatser, samt att underläkarna ska utföra läkaruppgifter och inte delta i den basala omvårdnaden.

Steve Lu, styrelseledamot i Östra Skånes läkarförening.

– En viktig del handlar om att det ska finnas en tydlig projektledare som har medarbetar- och arbetsledaransvar, som ska se över rutinerna och se till att det blir en bättre patientsäkerhetsorienterad vård. Rutinerna ska förtydligas och de ska även involvera paramedicinare. Det ska inte finnas någon osäkerhet kring vad som ska gälla, säger Steve Lu, styrelseledamot i Östra Skånes läkarförening och ST-läkare i akutsjukvård på lasarettet, som representerade föreningen i förhandlingarna.

Vid månadsskiftet förlängs Lila vårdlag, i enlighet med arbetsgivarens planer. Slutdatumet är satt till den sista september i år.

– Arbetsgivaren ska se över att våra krav efterlevs. Det blir utvärderingar längs vägen. Inför sommaren finns exempelvis en checkpoint, så att det inte går fem månader och sen har vi en usel arbetsmiljö igen, säger Steve Lu.

Vi har en gemensam målbild som handlar om en god arbetsmiljö med patienternas bästa i fokus. Steve Lu, styrelseledamot i Östra Skånes läkarförening

– Vi har haft en bra dialog och kommit fram till en bra samsyn med arbetsgivaren om hur vi vill att lasarettet ska se ut. Vi har en gemensam målbild som handlar om en god arbetsmiljö med patienternas bästa i fokus. Det är en framgång för läkarföreningen och våra medlemmar, men också för medborgarna i Östra Skåne.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera