”Läkarförbundet står bakom förslaget om sex års utbildning och slopad AT”

– Samtliga nordiska länder utom Sverige och en stor majoritet av de europeiska länderna har nu sexåriga utbildningar som leder till legitimation.

Norge och Finland har nyligen ändrat sina system, liksom Polen.

När den svenska utbildningen är elva terminer och examen inte leder till legitimation, så innebär det att den svenska läkarexamen inte är gångbar utanför Sveriges gränser, och de svenska nyexaminerade läkarna måste stanna i Sverige tills de har genomfört AT och fått sin legitimation, säger Marie Wedin.

Dagens svenska system gör det också svårt för de som har en läkarexamen från ett annat EU/EES-land, att komma in rätt på den svenska arbetsmarknaden, menar hon.

Både svenska ungdomar som får läkarexamen och primärlegitimation i andra EU/EES-länder och invandrare som kommer till Sverige med en läkarexamen och legitimation från EU/EES, är idag utestängda från AT, samtidigt som de i realiteten inte anses tillräckligt meriterade för att få ST-tjänster.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04