Nyhetsarkiv

Läkarförbundet avstyrker välfärdsutredningens förslag

Det stora problemet i svensk sjukvård är inte den privata vårdens relativt små vinster utan den offentligt drivna vårdens ohejdade stora förluster. Det skriver Läkarförbundet i sitt remissvar på välfärdsutredningen och avstyrker utredningens förslag.

”Om en vinstgivande verksamhet bedrivs mer effektivt så att man får mer och/eller bättre vård för samma kostnad kommer ju offentliga medel i högre grad att gå till det de är avsedda för – även om en vinst uppnås”. Så inleds Läkarförbundets remissvar signerat Heidi Stensmyren på välfärdsutredningen.

Det som beskrivs som utredningens syfte tycks bygga på felaktiga och ideologiskt grundade antaganden, skriver Heidi Stenmyren vidare och tycker att en rimligare målsättning vore att säkerställa att offentliga medel resulterar i så mycket välfärdsproduktion av så hög kvalitet som möjligt.

”Vinster i den privata verksamheten bör bedömas uteslutande utifrån sådana kriterier”, slår Heidi Stensmyren fast och avstår från att kommentera alla utredningens förslag i detalj utan väljer att endast ge sin syn på huvudbudskapet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen

Prenumerera