Läkarflykt från östra Europa
Han valdes till förste vice ordförande i den europeiska överläkarföreningen AEMH vid det årliga plenarmötet i bulgariska Varna i mitten av maj.
– I Bulgarien tjänar en läkare bara 300-400 euro i månaden. Systemet föder korruption, det förekommer att läkare tar svarta pengar från patienter, vilket är en farlig utveckling. Och många läkare och sjuksköterskor flyttar utomlands. Antalet sjuksköterskor har nästan halverats i Bulgarien på tio år och en liknande utveckling sker på läkarsidan.
Yrkeskvalifikationsdirektivet innebär att läkarexamen/specialistbevis från ett EU-land automatiskt ska erkännas i alla andra EU-länder. Det sätter stor press på sjukvårdssystemen i framförallt Östeuropa att höja lönerna och AEMH-mötet enades om ett krav om att alla läkare i Europa ska ha en lön som är minst 2-3 gånger så hög som medelinkomsten i respektive land. Målet ska vara att få upp miniminivån på lönerna till det som i dag är genomsnittinkomsten för Europas läkare.
AEMH-mötet antog den nordiska resolutionen om läkares vidare- och fortbildning, vilket innebär att man värnar om kontinuerlig (formativ) bedömning i motsats till examinering genom slutexamina och om rätten för varje EU-land att själv bestämma om regler för vidare- och fortbildning.
EU-kommissionen presenterade i december ett förslag till ändringar i yrkeskvalifikationsdirektivet. Nu pågår ett intensivt lobbyarbete i Bryssel för att påverka Europaparlamentet som väntas fatta beslut om direktivet i slutet av året.
Till de förslag som diskuteras hör att läkares grundutbildning ska vara minst fem år (mot tidigare sex år) och minst 5 500 timmar, reglering av minimilängd för dubbelspecialisering, ett europeiskt varningssystem för läkare som förbjudits att utöva yrket och rätten att ställa krav på språkkunskaper hos läkare som söker arbete i annat land.
Det är fel föreställning att Bulgarien är en fattig land. Att läkarna där har låg inkomst beror på politikernas prioritering. Det är också så att det finns stor skillnad mellan löner för läkare från olika specialitéter. 300-400 euro per månad tjänar psykiatrikerna och de är minst korrumperade. En kardiokirurg kan tjäna 10 000 euro per månad och även mer, men korruptionen där är mycket högre. Det handlar inte bara om inkomst och fattigdom utan om etik och personliga egenskaper. Att koppla lönen till medelinkomsten är fel för land som Bulgarien. De flesta som jobbar privat, även om det inte är på svarta marknaden, och de flesta egna företagare deklarerar inte alla sina inkomster. Det finns också andra faktorer som leder till beslut att flytta.