Nyhetsarkiv

”Läkares drivkraft till eget inflytande nyckeln i utvidgat vårdval”

– Politikerna har för stor makt över sjukvårdsproduktionen i dag. Men det är nu inte aktuellt att lagstifta om vårdval till specialiserad vård. Istället är det fritt fram för experiment. Vi tror att det är bra att landstingen provar sig fram och lär av varandra. Från statens sida vill vi underlätta landstingens försök genom stimulansbidrag till verksamhet med specialister i öppen vård, fortsatte han.

Stockholms läns landsting och Region Halland är de som i dag ligger längst framme i det utvidgade vårdvalet. Från Halland deltog Mats Eriksson i landstingsstyrelsen.

– Vi bygger nu ut ett vårdval som kan ta vid där primärvårdens kompetens slutar. I första hand för specialiserad öppenvård men gränsen är inte fix och kan säkert se olika ut i olika specialiteter. Jag tror att detta kommer att förändra sjukvården betydligt mer än det tidigare vårdvalet, eftersom specialisterna måste vinna sina patienter varje dag.

Crister Öhlund, Privatläkarföreningen, underströk att ersättningssystemen i vårdvalet måste täcka in utbildning och forskning.

– I Stockholms utvidgade vårdval finns inte dessa kvalitetsparametrar. Vi har föreslagit att de ska finnas med i regelböckerna som tillvalsuppdrag, men har inte fått napp. Intresset är stort hos privatläkare att forska och att ta emot studenter, men förståelsen finns inte hos landstingspolitikerna.

Anders W Jonsson menade att i framtiden sker i stort sett all öppenvård i privat regi.

– Jag tror inte att landstingen kommer att ha intresse av att bedriva specialiserad öppenvård överhuvud taget. Men de kommer att vara stenhårda kvalitetskontrollanter.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera