Nyhetsarkiv

Läkare tar nytt steg in i riksdagen: ”Känns oerhört spännande”

Hur det går för de läkare som kandiderat till riksdagen till årets val är ännu inte klart, men läkaren Marie- Louise Hänel- Sandström, (M), räknar med att ta steget in i riksdagen. Än så länge vet hon inte vilket utskott hon hamnar i, men brinner för frågor som sjukförsäkringen, att korta vårdköerna och att göra något åt vårdplatsbristen. Läkare Marie- Helena Fjällås (MP) siktar i sin tur på en gruppledarplats i landstinget, men trodde att Miljöpartiet skulle få bättre resultat i Stockholm. – Jag tror inte att sjukvårdsfrågan har kommit igenom i vår politik, säger hon.

Ännu är alla distrikt inte räknade, men som valresultatet ser ut hittills blev Socialdemokraterna största partiet med 28, 4 procent, vilket dock innebär det sämsta valresultatet för partiet på 100 år.

Vänsterpartiet ökar till 7,9 procent, MP går bakåt till 4,3, Moderaterna backar till 19,8  medan KD ökar till 6,4 procent. Centerpartiet går fram till 8,6 procent, stödet för Liberalerna ökar till 5,5 och SD gick framåt med 4,7 procent till 17,6.

Bara ett mandat skiljer de båda politiska blocken åt, som procentfördelningen ser ut nu; de rödgröna har 144 och Alliansen 143 mandat, medan SD har fått 62 mandat i riksdagen.

Eftersom valresultatet är så jämnt och oklart kräver den borgerliga alliansens partiledare Ulf Kristersson, liksom Centerns partiledare Annie Lööf att statsminister Stefan Löfven omedelbart avgår, något som Löfven svarar att han inte har några som helst planer på.

För många, även för de riksdagskandiderande läkarna som Sjukhusläkaren tidigare har talat med, blev valnatten en rysare.

Men personkryssen börjar räknas först nu på måndagen och enligt uppgift från Valmyndigheten vet vi med säkerhet först i nästa vecka vilka som blir inkryssade.

Än så länge är det alltså för tidigt att säkert säga hur de riksdagskandiderande läkarnas placering blir. Men med sin placering på tredje plats på Moderaternas riksdagslista, är läkare Marie- Louise Hänel Sandström, specialist i allmänmedicin vid en vårdcentral utanför Göteborg, i alla fall förvissad om att hon kommer in i riksdagen.

– Jag har redan gratulerats och blivit avtackad på jobbet. Jag tar inte ut segern i förskott, men jag räknar med att jag är inne. Detta känns oerhört spännande, säger Marie- Louise Hänel Sandström, som var på plats vid Moderaternas valvaka under gårdagen och följde resultaten med en blandning av förväntan och oro.

– Det handlade om tiondelar och var väldigt spännande. Men jag känner oro över att SD får så stort inflytande, säger Marie-Louise Hänel Sandström, som nu riktar in sig på ett liv med pendlande mellan riksdagen i Stockholm och familjen i Göteborg. Men ännu har hon inte hunnit få besked om någon bostad i Stockholm.

Vilken fråga som hon kommer att driva beror på vilket utskott hon hamnar i, vilket ännu är ovisst, konstaterar Marie-Louise Hänel Sandström, men hon hoppas på en plats i antingen socialutskottet, civilutskottet eller socialförsäkringsutskottet.

Marie- Helena Fjällås, nu föräldraledig underläkare på ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) i Stockholm, riksdagskandiderade för Miljöpartiet, men först på plats 21, så hon räknar inte med en riksdagsplats. Däremot ser hon sin plats säkrad i Stockholms läns landsting, där hon står på andraplats. Den stora frågan nu är om hon får tillräckligt många kryss för att bli heltidspolitiker, vilket framkommer först i mitten av oktober. Hon kandiderar till rollen som gruppledare i första hand och tänker fortsätta att arbeta för det ett litet tag till man har förhandlat fram en majoritet i landstinget.

Valresultatet på riksnivå var väntat, tycker Marie-Helena Fjällås, som dock trodde att det skulle gå bättre för det egna partiet i Stockholm.
Miljöpartiet brukar ligga långt över rikssnittet både i Stockholms stad och i länet, men har nu backat 8-9 mandat.

Vad beror det på, tror du?

– Jag tror att sjukvårdsfrågan inte har kommit igenom i vår sjukvårdspolitik. Vi måste jobba mer för att göra våra gröna kärnfrågor intressanta även för sjukvården. Vi bör gå via miljöfrågan in i sjukvårdsfrågorna, och inte tvärtom.

I den gruppledarroll Marie- Helena Fjällås hoppas axla under hösten vill hon skapa större förutsättningar för alla fritidspolitiker att göra ett bra jobb och få jobba med ett bra politiskt underlag.

Medan Marie-Louise Hänel Sandström i linje med sitt partis ledare Ulf Kristersson vill hålla fast vid blockpolitiken, anser Marie- Helena Fjällås  i likhet med Stefan Löfven att blockpolitiken bör brytas i syfte att dämpa Sverigedemokraternas inflytande.

– Jag har aldrig trott att blockpolitiken är bra för den politiska utvecklingen. Jag tycker inte att det speglar demokratin att att låsa upp rösterna i två block, säger Marie-Helena Fjällås.

I Stockholms läns landsting blev Alliansen det största blocket, med 70 mandat mot de rödgrönas 64 mandat, medan Sverigedemokraterna med sina 15 mandat är fortsatt vågmästare.

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting förlorade hela sju mandat sedan förra valet, medan Moderaterna förlorade nio mandat.

Siffror för regioner och landsting är ännu inte färdigräknade. Men på flera håll tycks Miljöpartiet förlora sina mandat; som exempelvis i Kalmar, Blekinge, Norrbotten och Västernorrland. I det traditionellt socialdemokratiska Västernorrland fick S ett särskilt dåligt valresultat, medan Sjukvårdspartiet i regionen går framåt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera