Nyhetsarkiv

Läkare skrev rasistiskt om patienter

Under flera år skrev en specialistläkare, anställd på ett svenskt sjukhus, grovt rasistiska inlägg på Flashback. Läkarförbundet tar starkt avstånd från agerandet.

Det är Aftonbladet som granskar näthatet på Flashback, ett diskussionsforum med en miljon svenska konton och utan ansvarig utgivare, och identifierat läkaren.

På dagarna jobbade läkaren som vanligt, på nätterna producerade han tusentals hatiska inlägg, bland annat om sina patienter.

Han berättar om en ”22-årig kvinna med ursprung i främre orienten” som gift sig med en släkting och fått blinda och utvecklingsstörda barn. Hon sägs också ha en syster med liknande historia. ”Vill inte tänka på vad bara denna familj innebär i form av samhällskostnader”, skriver han i ett inlägg, enligt Aftonbladet.

Om patienter från utlandet som får vård i Sverige, skriver han bland annat: ”Jag vill inte ens tänka på hur många gamlingar från arabvärlden som dyker upp på akuten…”

När Aftonbladet TV konfronterar läkaren är han ångerfull och säger att inläggen gjordes under en period i hans liv då han mådde mycket dåligt och att patienterna inte går att identifiera eftersom han maskerat dem.

Han önskar att inlägg skulle kunna raderas och ännu hellre att Flashback hade moderering och tog bort grova inlägg.

Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna och vice ordförande i Läkarförbundet, intervjuades i Aftonbladets tv-studio som representant för Läkarförbundet. Hon fick bland annat svara på hur det påverkar förtroendet för läkarkåren:

– Vi är en av de yrkesgrupper som man har mest förtroende för och det gör att vi måste vara rädda om det. Vi måste ta väldigt starkt avstånd från det här agerandet, det är absolut inte förenligt med någon form av läkarutövande eller läkaretik.

Patienter ska alltid vara säkra på att behandlas med respekt, kunna känna sig trygg och få vård utifrån sina behov.

På upprepad fråga om mannen är lämplig att arbeta som läkare svarade Karin Båtelson att läkaren definitivt inte var lämplig under den perioden när han mådde som sämst men att även arbetsgivare och kolleger bör vara vaksamma när de märker att någon inte fungerar i sitt arbete. Det finns individer som mår dåligt i alla grupper, sa hon.

– Det är bra att Aftonbladet lyfter frågan om näthat, det skulle behövas ett regelverk kring Flashback, det är en företeelse man måste göra något åt. En sida där man kan förtala folk är inte förenligt med vårt samhälle, säger Karin Båtelson till Sjukhusläkaren.

I dag går Aftonbladet vidare med sin granskning och avslöjar att EU-assistenten och juristen Joel Ankar (SD), hetsat mot bland annat muslimer, judar och kvinnor.

Läs och se mer på Aftonbladet.

Här är Läkarförbundets etiska regler för sociala medier.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera