Nyhetsarkiv

Läkare la ut patients sjukdomshistorik på Facebook

En privatläkare i Skåne har brutit mot tystnadsplikten när han la ut en patients sjukdomshistorik i en tråd på Facebook. Det konstaterar IVO som utrett saken efter att patienten anmält läkaren, rapporterar Sydsvenskan.

Händelsen har utspelat sig i en facebookgrupp som startats av patienter som vill behålla den privata läkarkliniken i Höllviken, efter att Region Skåne sagt upp sitt avtal. En kvinna skrev ett irriterat inlägg där hon kritiserade läkaren för att ha feldiagnosticerat en släkting till henne. Läkarens svar var att lägga ut hennes patientuppgifter i tråden, där de också låg kvar i en vecka.

Kvinnan gjorde en anmälan  till IVO och patientnämnden i Skåne. Ivo har kommit med ett slutgiltigt beslut att det rör sig om ett brott mot tystnadsplikten med motiveringen:

”Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonal […] får inte obehörigen röja vad han eller hon i sin verksamhet har fått veta om den enskildes hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden.”

I sitt svar till IVO skriver läkaren: ”Jag beklagar att jag agerade i affekt. Eftersom jag inte är van vid Facebook trodde jag att jag skickade meddelandet privat”.

Parterna har nu ett par veckor på sig att svara på IVO:s beslut. Det troliga utfallet blir att läkaren får ett kritikbeslut från IVO, samt att en separat åtalsanmälan om brott mot tystnadsplikten lämnas in. Brott mot tystnadsplikten kan leda till böter eller fängelse i högst ett år.

Niklas Johanson, jurist och inspektör på IVO säger till Sydsvenskan att det här är ett ovanligt fall för myndigheten.

”Vi ser väldigt allvarligt på alla typer av brott mot tystnadsplikten, men det här är ett ovanligt ärende. Jag har inte haft något liknande eller hört talas om något liknande på myndigheten, säger han.”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera