Nyhetsarkiv

Läkare i Linköping slår larm om pressad vårdplatssituation

120 läkare slår larm om vårdplatssituationen på Universitetssjukhuset i Linköping och kräver att politikerna ska definiera vilken vård som ska prioriteras.

Det ansträngda läget bottnar i bristen på sjuksköterskor och redan tidigare har 17 specialistläkare och medicinbakjourer slagit larm om den ansträngda situationen. Tidningen Corren rapporterar att 120 läkare inom 13 olika verksamheter nu på nytt slagit larm om att de inte längre kan ta ansvar för patientsäkerheten.

– Kort uttryckt är läget oerhört labilt och allvarligt, inför sommaren ser det värre ut än vanligt och de åtgärder man nu försöker vidta en minut i tolv känns rätt tafatta och alldeles för sent framlagda, säger Bosse Berggren, en av de läkare som skrivit under breven, till Corren.

72 av sjukhusets 622 vårdplatser är i nuläget stängda och situationen inför sommaren är minst sagt ansträngd. Och på grund av den rådande situationen har Inspektionen för vård och omsorg öppnat ett tillsynsärende för Universitetssjukhuset i Linköping.

– Man borde förstå att det är upprorsstämning. Bara att kunna samla så många, under så kort tid om en sak, det visar att det är upprört, säger Carin Larnert Hansson, ordförande i Östergötlands läkarförening, till Corren.

Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Östergötland, säger till Corren att man nu försöker hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar.

– Vi är alla oroliga. Vi har inte varit i en sådan här situation tidigare med den här allvarlighetsgraden, varken här i Östergötland eller i landet, att vi har haft så svårt att rekrytera och ha tillräcklig kompetens för att ha våra vårdplatser öppna, säger hon.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera