Nyhetsarkiv

Läkare arbetade utan legitimation i Region Örebro län

Region Örebro län har gjort en omfattande granskning av vårdpersonalens behörighet och av drygt 7000 anställda inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen visade det sig att en läkare och sex sjuksköterskor saknade legitimation.

Enligt ett pressmeddelande från Region Örebro län rör det sig om anställda som ”av olika anledningar” inte begärt ut sin legitimation för Socialstyrelsen efter genomförd utbildning. Det ska dock inte ha framkommit några brister i de berördas kompetens, men dessa har nu inga självständiga arbetsuppgifter som kräver legitimation under den tid som utredning pågår.

Regionen ska nu förstärka legitimationskontrollen i samband med anställning.

Socialstyrelsen ser dock allvarligt på saken. Till Nerikes Allehanda, som granskat regionens hantering av legitimation och behörighet, säger enhetschefen Helena Scarabin att myndigheten gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg både vad gäller läkaren och de sex sjuksköterskorna.

Enligt uppgifter till NA har läkaren arbetat i opererande verksamhet, men inte själv utfört operationer. Läkaren har gått läkarutbildning i ett annat EU-land och gjort AT-tjänst och arbetat som underläkare i regionen. Hon har dock inte ansökt hos Socialstyrelsen om att få göra AT-tjänsten.

– Det här ser vi mycket allvarligt på eftersom det är ett brott mot patientsäkerhetslagen. Vi har till exempel inte kunnat kontrollera att hon har rätt utbildning, säger Helena Scarabin, enhetschef på Socialstyrelsen.

Regionen ska heller inte ha ansökt om ett särskilt förordnande så att läkaren ska få tjänstgöra som underläkare utan legitimation.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera