Nyhetsarkiv

Kunskapscenter ska hjälpa nyanlända med svensk läkarleg

De nyanlända har utbildning och erfarenhet – Region Halland har behov av att anställa. Därför  öppnar Region Halland nu ett eget kunskapscenter som ska stötta nyanlända läkare och sjuksköterskor på vägen mot en svensk legitimation.

Ett 20-tal läkare och sjuksköterskor med utländsk legitimation, främst från Syrien och Irak, är redan aktuella och redo att inta lokalerna på Vårdcentralen Andersberg där kunskapscentret är tänkt att husera, skriver Hallands Nyheter. Själva valideringen av deras kunskaper kommer liksom tidigare att skötas av Socialstyrelsen, men kunskapscentret kommer på olika sätt att förbereda de nyanlända för de olika kunskapsproven utifrån deras individuella behov. Varje deltagare kommer att få stöd av centrat i ungefär sex månader är tanken, men några garantier för att de stannar kvar och arbetar just i Halland finns inte.

– Vi hoppas naturligtvis att de ska göra det, men ingen är ju livegen i Sverige. Vi kan i alla fall lova att det inte blir svårt att få jobb här, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande i sjukvårdsnämnden i Region Halland till Hallands Nyheter.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera