Nyhetsarkiv

KS: ”Läkarna måste få jobba med medicinska frågor”

Marta Christensson, immunolog, Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm:

Marta Christensson

 – Vi har stora problem med arbetsmiljön på Karolinska i form av stress, ovisshet, tidsbrist och allmänt missnöje.

Orsakerna är blandade. Brist på vårdplatser och sjuksköterskor gör till exempel arbetsmiljön på akuten till ett stort problem.

Det är svårt att säga var problemen är som störst, de finns överallt. Dock mindre på Capio/S:t Görans och de mindre enheterna.

Än så länge finns eget rum för några läkare, dock långt ifrån för alla. Läkarnas möjlighet att påverka arbetsmiljön varierar, men en viss påverkan finns, dock inte tillräcklig.

Detsom behöver göras är att: ta bort tids­tjuvar, öka stödfunktioner, ge läkarna tid för reflektion, eftertanke och utbildning, bättra på IT, ta bort onödiga uppdrag och minska möten. Läkarna måste få jobba med medicinska frågor och de unga måste få en bra utbildning och stöd.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera