Visst är läkare skuld till mycket
Ja, hade vi haft privat sjukvård hade det aldrig sett ut så här med alla köer och annat, sa en annan lite längre bort. Det beror väl inte på det, protesterade en tredje, det är ju för att läkarna måste göra allt annat än det dom ska.
Se där ja, någon som läst min senaste krönika kanske. Men vi läkare borde inte ha 40-timmarsvecka uttryckte en fjärde, och fortsatte – för att bli bra måste man jobba mycket mer, vi måste också vara mycket mer entreprenörer. Han var kirurg och dessutom entreprenör tydligen.
Men ni opererar ju inte efter två, så vad ska du då hålla på med då resten av dagen, skämtade en. Och jag undrar varför läkare ska vara chefer egentligen, hördes en röst, bara för man är läkare är man ju inte en bra chef. Vore det inte bättre med en ekonom eller någon som förstår budget.
Och nu kom förslagen haglande, släng ut politikerna, in med proffs, schemalägg läkare och utbilda fler, fler sjukhus och andra åsikter slängdes fram i en salig oenig röra.
Och när jag var på akuten senast så blev vi runtskickade till tre ställen, fick vänta i nio timmar och sen kom en läkare som säkert var snäll men han kunde inte svenska fyllde en på.
Just när samtalet kunde tagit en vändning mot anekdoter om upplevda kontakter med vården så ställdes istället frågan – och vad gör ni läkare åt detta och du jobbar väl i Läkarförbundet – vad gör dom? Nu vändes alla blickar mot mig, antagligen för att jag var den enda som varit tyst.
Ja, vad svarar man på frågan när alla, både i och utanför sjukvården, är säkra på att just dom har rätt analys och dessutom omedelbart skulle kunna ta plats i ledningen och styra upp allt mycket bättre.
Engagemang är kul, mycket behöver också förbättras och felaktiga argument är till för att bemötas. Och visst är läkarna skuld till mycket i sjukvården, framförallt mycket som är bra.
Karin Båtelson,
andre vice ordförande
i Sjukhusläkarföreningen.
Är det inte detta som man försöker uppmärksamma för helt döva öron, år efter år.